Art
Cultura 05/01/2011

Mor l'artista Malangatana Valente Ngwenya

L'activisme i les causes socials van marcar la seva obra, i la Unesco el va nomenar Artista per la Pau

Redacció
1 min
L'artista moçambiquès Malangatana

BarcelonaConsiderat com un dels referents artístics més importants d'Àfrica, el pintor moçambiquès Malangatana Valente Ngwenya ha mort avui a Matosinhos, al nord de Portugal, víctima d'una llarga malaltia.

Autor d'una llarga obra marcada per l'activisme i per les causes socials i culturals, Malangatana va retratar alguns dels episodis més convulsos de la història recent de Moçambic, que als anys setanta va viure el procés de descolonització de Portugal, amb el seu singular estil, de grans formats i colors vius. Amb tot, també va abordar altres temàtiques, moltes d'elles inspirades en el concepte de sensualitat, i va realitzar, a més, ceràmiques, tapissos, gravats i escultures.

Nascut en una petita població de Moçambic propera a la capital, va ser pastor, aprenent de curandero i treballador domèstic abans de dedicar-se a la pintura. I a més de destacar com a pintor, va ser destacar com a diputat pel comunista Front d'Alliberació de Moçambic i per la seva lluita contra la dictadura de Salazar a Portugal entre 1990 i 1994.

A banda de Moçambic i Portugal, Malangatana va exposar a Alemanya, Àustria, Bulgària, Xile, Brasil, Angola, Cuba, els Estats Units i l' Índia, entre d'altres països. Va ser nomenat Artista per la Pau per la Unesco, va rebre el premi internacional Príncep Claus, que cada any distingeix figures culturals d'Àsia, Àfrica, Hispanoamèrica i el Carib, i la medalla de l'Ordre de l'Infant Don Henrique, una de les més importants de Portugal.

stats