Cultura 02/05/2016

Martí Domínguez, Joan Yago, Pep Albanell...: s'anuncien els premis Crítica Serra d'Or

En el 50è aniversari dels guardons, també es reconeix Josep Ramon Bach, Josep Maria Jaumà, Julià Guillamon o Lali Álvarez

Ara
2 min
Martí Domínguez guanya el Premi Crítica Serra d'Or amb 'La sega'

BarcelonaMartí Domínguez ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d'Or 2016 de Novel·la amb l'obra 'La sega', que aborda la vida terrible als masos de la zona (l’Alcalatén, el Maestrat, els Ports) en els anys de plom en què les escaramusses entre els guerrillers antifranquistes i la Guàrdia Civil acabaven sovint amb un dany col·lateral per als masovers indefensos. "El llibre és un homenatge als masovers valencians", diu Domínguez

Josep Ramon Bach s'ha endut el de Poesia per 'Caïm', un "clam contra la violència i el fanatisme, un cop de puny a la taula", segons l'autor. Pep Albanell ha guanyat el de narració per 'Les fantasies del nàufrag'. Josep Maria Jaumà s'ha emportat el premi de traducció per 'Irlanda indòmita. 150 poemes de W.B. Yeats' i el d'estudis literaris ha estat per a 'Joan Perucho, Cendres i Diamants', de Julià Guillamon.

Els premis en la categoria de teatre han estat per a Joan Yago, que s’endú el de teatre al text de teatre català donat a conèixer per l’estrena o l’edició de 'You say tomato'; el de teatre a l’espectacle teatral per a 'Ragazzo', de Lali Álvarez; i el de teatre a l’aportació més interessant a la companyia Parking Shakespeare.

"Molts companys han deixat el teatre perquè no podien portar menjar a casa –ha dit Joan Yago. Es parla de desertització cultural, però no és un desastre climatològic. És una tala conscient per sembrar altres coses que aporten més rendiment".

Dins l’apartat de Recerca, el premi Crítica Serra d’Or 2016 de recerca (humanitats) ha estat per l’obra 'Ramon Llull: vida i obres', de Pere Villalba i Varneda; el de recerca (altres ciències) per a 'La ciència en la literatura', de Xavier Duran. El de catalanística ha estat per 'Mount Canigó. A tale of Catalonia (J. Verdaguer. Introduction and translation by Ronald Puppo)', de Ronald Puppo.

Finalment, els guanyadors en la categoria Literatura infantil i juvenil han estat: l’obra 'Històries de Nasrudín', amb text de Halil Bárcena i il·lustració de Mariona Cabassa, que s’emporten l'Infantil; Gisela Pou ha estat premiada amb el Juvenil (creació) per 'La noia de la mitjanit'. I Lemmiscates ha aconseguit el Juvenil (coneixements) per 'Arbres'.

Els premis Crítica Serra d'Or, que no tenen dotació econòmica, arriben enguany a la 50a edició.

stats