Cultura 10/11/2013

'Veu incessant', el poemari inèdit de Martí i Pol, amb l'ARA

És la primera vegada que el poemari, escrit el 1954, apareix en una edició completa, unitària i independent a càrrec dels investigadors Roger Canadell i Montserrat Caral

Ara
2 min
L'ARA traurà el llibre 
 El cap de setmana que ve

BarcelonaAmb motiu del desè aniversari de la mort de Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, 1929 - Vic, 2003), l'ARA i Edicions 62 publiquen l'inèdit 'Veu incessant'. El llibre es pot aconseguir avui i demà amb el diari a un preu de 9,95 €. És la primera vegada que el poemari -escrit el 1954- apareixerà en una edició completa, unitària i independent a càrrec dels investigadors Roger Canadell i Montserrat Caralt, de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Universitat de Vic, respectivament.

'Veu incessant' està integrat per 21 poemes -un dels quals és una carta de 81 versos-, i només nou s'havien publicat en reculls posteriors com 'Porto la tarda recolzada al braç', 'Quinze poemes' i 'Si esbrineu d'un sol gest'.

En el moment en què l'escrivia, Martí i Pol tot just començava a despuntar en els cercles culturals de Roda de Ter i la comarca d'Osona, on mantenia una activitat frenètica amb la Penya Verdaguer (juntament amb Emili Teixidor, Josep Clarà i Miquel Arimany, entre d'altres). Així i tot, la veu del poeta ja és reconeixible. "És un llibre molt viscut, molt sincer, molt autèntic", diu l'editor Jordi Cornudella.

'Veu incessant' documenta la llarga crisi existencial i religiosa del poeta i els primers passos cap a una poesia de caràcter més social. Roger Carandell i Montserrat Caralt han volgut mantenir l'ordre original en què van trobar els poemes, i no el cronològic, per intervenir-hi el mínim. "No vulgueu esbrinar quines forces us mouen. / Hi ha la vida i la mort immutables. / La resta són paraules", s'hi pot llegir.

Martí i Pol és una persona diferent abans i després de 'Veu incessant'. Entre els versos inèdits, se n'hi troben de tan memorables com aquests:

1. "Si esbrineu d'un sol gest el secret dels meus versos

els heu arrabassat la meitat de la vida."

2. "No hem heretat els mots per la joia i el cant

tant com pel plany irat i la pregunta."

3. "Quan aprengueu d'estimar-vos

més que tota altra cosa,

s'haurà acomplert el gran manament

i jo perduraré pels segles dels segles."

stats