Cara a cara
Cultura 08/11/2013

Martirio entrevista Raúl Rodríguez

Martirio i Raúl Rodríguez, mare i fill, han traslladat la seva admiració per Chavela Vargas al disc 'De un mundo raro. Cantes por Chavela' (2013) i a un espectacle que dimecres, 13, porten al Festival de Jazz de Barcelona

3 min
Martirio Raúl Rodríguez Entrevista

M. |Què és la música per a tu?

R.R. | La màgia en aquest món, l'alquímia que ens descobreix el compàs secret dels planetes. El que ens uneix a l'Univers i ens posa a compàs amb la terra. La font d'energia.

Per ser bon músic, cal a més a més tenir cultura?

S'ha de tenir tant de respecte pel sabor com pel saber. Cal nodrir-se de coneixements vàlids perquè el teu art pugui volar més lluny. Sigui cultura oral o escrita, popular o acadèmica, la formació contínua i oberta és necessària.

Per què serveix la música?

La música és la primera escola de llibertat dels humans. Una electricitat ambulant que ens endolla com a individus a la vida en comú.

Quina banda sonora posaries al país en aquests moments?

Un cuplé dels Guatifó, gran chirigota de carrer gaditana que sap cantar a la realitat amb art i llibertat.

A què t'agafes quan arriben les pors i la incertesa en la creació?

Al saber. Busco en els llibres d'antropologia cultural, que és la meva veritable formació acadèmica. Els mapes del coneixement m'encenen sempre una llum nova que em torna a la raó i trobo sempre un camí per continuar buscant alguna cosa veritable.

Quina música no escoltes mai?

En un aspecte o altre, totes les músiques tenen una funció i un poder concret i vull entendre-les totes, en el seu context. Però puc prescindir de les músiques que estan fetes sense emoció, buscant només una rendibilitat que no vulgui transformar la realitat. M'agrada la música feta amb el cor.

Quin consell donaries a un músic que comença?

Que busqui el seu so, que no imiti, que persegueixi la creació. Que aprengui tot el que pugui sense deixar de personalitzar el seu llenguatge per donar al món alguna cosa pròpia i diferent, algun so que necessiti que siguis tu qui el faci sonar.

Quines són per a tu les peces claus del nostre nou disc?

El respecte i l'afecte han estat las bases fonamentals d'aquest treball. Crec que Sombras representa la unió més aconseguida de cançó mexicana i soleá flamenca, la conversió de la cançó en cante .

Què és el que més t'ha satisfet de fer el disc De un mundo raro. Cantes por Chavela

Fer-ho amb llibertat ha estat ja una satisfacció molt gran. L'alegria de fer una obra plena d'amor per la vida ja és un regal.

stats