Cultura 07/03/2012

Ferran Mascarell vol 3 milions més de visitants als museus i 3 milions més de mecenatge privat

El departament de Cultura preveu en el nou Pla de Museus de Catalunya crear 4 "constel·lacions" que giraran a entorn centres nacionals per racionalitzar el sistema museístic, augmentar el nombre de visitants i afavorir la col·laboració amb el sector privat

Efe/ara
3 min
Planeta vida  Un recorregut per la història de la Terra El nucli central, estrenat el març passat Recintes independents sobre temes específics

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presentat avui les bases del nou Pla de Museus de Catalunya, que planteja a partir de "quatre constel·lacions" que giraran a l'entorn del MNAC, el Macba, el Museu Nacional de Ciències Naturals i un nou Museu Nacional d'Història de Catalunya, l'obertura de qual està prevista pel 2019. El desenvolupament del nou pla comença enguany i es perllonga fins el 2020. Actualment hi ha a Catalunya 113 museus registrats, que van rebre el 2010 17,7 milions de visitants, que van fer una despesa agregada de 10.500 milions d'euros.

La intenció del departament de Cultura és provocar una "sacsejada" i una "renovació" en l' àmbit museístic per "racionalitzar-lo". Els museus nacionals "vertebraran" la realitat museística, "fomentant la cooperació entre institucions i agents públics i privats, per generar nous recursos" que facin prevaler l'eficiència i permetin "un millor rendiment" a tot el territori. Des d'ara i fins al 2014 es volen aconseguir 3 milions més de visitants.

D'altra banda, està prevista la creació de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, un dels principals objectius de la qual serà fomentar el patrocini, actualment inexistent, i aconseguir 3 milions d'euros fins al 2014.

Mascarell també ha donat a conèixer que l'any 2019 acaba el contracte d'arrendament que l'actual Museu d'Història de Catalunya té amb el Palau de Mar, de manera que caldrà prendre una determinació sobre un canvi d'escenari del centre, que passarà a denominar-se Museu Nacional d'Història de Catalunya.

"No tenim petroli però tenim patrimoni -ha afirmat el conseller- i és un dels elements fonamentals de la nostra riquesa, present i futura".

Partint d'aquesta premissa i de la necessitat de millorar la gestió i potenciar l'activitat museística, Joan Pluma, el secretari general de Patrimoni, ha donat a conèixer les línies generals del nou pla i ha definit les quatre "constel·lacions" com a espais "en els quals serà possible treballar de forma comuna per guanyar gruix, compartir relat i generar nous públics".

Al voltant del MNAC està previst que hi hagi els museus i altres elements del patrimoni cultural català que tenen com a eix comú l'art, com ara el Consorci de la Vall de Boí -amb el qual actualment no hi ha cap vincle-, el Museu d'Art de Girona, el Museu Episcopal de Vic o el Museu de Montserrat (Bages). En aquest àmbit també s'inclouen centres com la Fundació Antoni Tàpies, el Teatre-Museu Dalí, la Fundació Joan Miró o el Museu Picasso.

Al voltant del futur Museu Nacional d'Història de Catalunya s'engloben els museus que tenen com a eix conductor la Història, l'Arqueologia, l'Etnologia, la Ciència i la Tècnica. El Museu de Mataró, el d'Empúries, el Marítim de Barcelona, el Nacional d'Arqueologia de Tarragona -de titularitat estatal- el Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona, el de Gavà o l'Ecomuseu dels Valls d'Àneu estaran en aquest apartat.

L'àmbit del Museu Nacional de les Ciències Naturals inclourà tots els centres que tenen com a motiu conductor les ciències i el patrimoni cultural, com el Museu Darder de Banyoles, el Museu de l'Institut Català de Paleontologia o el de les Terres de l'Ebre.

Al voltant del MACBA s'englobaran els centres i espais de creació contemporània amb la funció de generar i produir activitat en el moment present. El museu de la plaça dels Àngels cooperarà amb la Filmoteca de Catalunya, el Centre d'Art de Barcelona, el CCCB, la Fundació Joan Miró, la Fundació Antoni Tàpies, La Virreina, l'Arts Santa Mònica o les fundacions Suñol, Godia, Vila-Casas i Foto Colectania estaran en aquest àmbit.

Respecte al Museu Nacional d'Arqueologia de Tarragona, de titularitat estatal, Ferran Mascarell ha indicat que espera reiniciar les converses amb el Ministeri de Cultura sobre el traspàs de competències i ha fet broma que s'està "en fase de trobada". Amb tot, la conselleria preveu que sigui el gran museu sobre la romanització i que en els espais de l'antiga fàbrica de la Tabacalera en aquesta ciutat s'ubiqui el gran dipòsit arqueològic de Catalunya.

stats