Cinema
Cultura 19/12/2014

Rosa Novell, Josep Miquel Aixalà i els germans Grangel, entre els nous Membres d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català

A més, Antoni Llorens Sanchís i Ramón Martos Vivar també rebran aquest reconeixement en una cerimònia d'entrega el 21 de gener per la seva aportació al món del cinema a Catalunya

Ara
3 min

BarcelonaL'Acadèmia del Cinema Català, com cada any, reconeix a professionals del món cinematogràfic català per la seva trajectòria i aportació en aquest camp amb el títol de Membres d'Honor de la institució. La cerimònia d'homenatge tindrà lloc el 21 de gener i serà presidida per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que 'premiarà' el muntador Josep Miquel Aixalà, els dissenyadors de personatges d’animació Jordi i Carles Grangel, l'exhibidor i director de cinema Antoni Llorens Sanchís, el fundador d’Image Film Ramon Martos Vivar i l’actriu Rosa Novell.

La dedicació de més de de 40 anys al món del muntatge televisiu i cinematogràfic ha valgut a Josep Maria Aixalà aquest guardó. Aixalà és actualment director d'imatge del canal GolTV, i ha treballat en produccions de cinema de Manuel Huerga, 'Gaudí' (1988) i 'Buñuel' (1989), així com a programes de Televisió de Catalunya i a projectes amb El Tricicle i La Fura dels Baus. A més, també va participar en el muntatge de 'Salvador (Puig Antich)' i és docent a la Universitat Pompeu Fabra i a l'Escola Elisava.

Les interpretacions de Rosa Novell a la petita i a la gran pantalla han estat discrets però especials. La seva última aparició al cinema ha estat a 'Rastres de Sàndal', de Maria Ripoll, i a 'Stella Cadente', de Lluís Miñarro. Aquest paper ve precedit per altres treballs amb directors com Abel Folk, Ventura Pons, Bigas Lunas, Bigas Lunas i Jordi Cadena. Els seus inicis, però, es troben sobre l'escenari, interpretant 'Les Troianes', d’Eurípides el 1974 dirigida per Joan Lluís Bozzo a la Universitat Autònoma de Barcelona. També ha col·laborat a sèries de televisió com 'Majoria absoluta', 'El cor de la ciutat', 'Macià contra Companys' i 'Crims'.

Els germans Jordi i Carles Grangel, fundadors de Grangel Studio, sempre han estat dedicats al món de la il·lustració i el dibuix. Els seus noms figuren a crèdits de pel·lícules com 'Madagascar', La núvia cadàver', 'Kung-fu Panda' i 'Hotel Transilvània'. A més, han participat a projectes d'animació per a WarnerBros, Sony Pictures, DreamWorks i els directors Steven Spielberg, Tim Burton o Ridley Scott.

Col·laborador a publicacions com 'Acadèmia' i en algunes del Festival de Cinema de Sant Sebastià i de la Mostra de València, Antonio Llorens Sanchís ha estat l'ànima dels cinemes valencians Babel, de la Filmoteca valenciana i de diversos cineclubs del País Valencià. La seva tasca també ha estat notable com a assessor de distribuïdores i com a realitzador de llargmetratges i curts, com 'La culpa ajena', que va guanyar el premi Bancaja el 2007.

De ben jove, Ramón Martos Vivar va començar a treballar com a etalonador de producció i postproducció als laboratoris barcelonins Fotofilm. Aquesta tasca, consistent en treballar en el procés químic per a la correcció de color, llum i contrast dels films, el va nodrir d'una experiència que el van portar a revolucionar les tecnologies videogràfiques a l’activitat del laboratori. A la dècada dels noranta va fundar Image Film, per on han passat pel·lícules com 'El orfanato', de Juan Antonio Bayona, 'Souvenir' de Rosa Vergés, i també ha col·laborat amb la Filmoteca de Catalunya.

L'Acadèmia ha premiat, al llarg dels seus 5 anys d'existència, a figures del cinema català tan importants com Anna Lizaran, Bigas Luna, Montserrat Carulla, Teresa Gimpera, Ventura Pons, Pere Portabella, Josep M. Queraltó, Jordi Savall i Carme Contreras, entre d'altres.

stats