Cultura 15/02/2017

El Memorial de Ribesaltes, entre els cinc finalistes del premi Mies van der Rohe

El jurat destaca que els edificis seleccionats reflecteixen problemàtiques actuals com l'accés a l'habitatge i la manca de memòria històrica

Ara
2 min
El Memorial de Ribesaltes

Barcelona"Les obres finalistes del premi Mies van der Rohe mostren la problemàtica del nostre temps; el que ha succeït en l'últim any revela la realitat profunda del populisme i la manca de memòria", afirma la historiadora de l'art exministra de Cultura de Polònia i membre del jurat del guardó Margorzata Omilanowsjka, arran de l'anunci dels cinc finalistes d'aquest prestigiós guardó d'arquitectura. Una de les obres és el Memorial de Ribesaltes, a la Catalunya Nord, del despatx de Rudy Ricciotti.

Sala d'exposicions del Memorial de Ribesaltes

El Memorial de Ribesaltes ocupa una espai de 42 hectàrees, conserva part dels barracots originals i un gran edifici soterrat que acull les exposicions permanents. Es va construir amb un pressupost de més de 20 milions d'euros on hi havia l'antic camp de concentració que va acollir refugiats catalans i espanyols després de la Guerra Civil. També hi van passar jueus durant el règim de Vichy i l'ocupació nazi, presoners de guerra alemanys i familiars de soldats algerians. Segons va dir Manuel Valls el 2015, té l'objectiu de "tornar la dignitat robada" als milers de refugiats.

Segons l'autor, el memorial hi és per "per rebre els cops en lloc dels altres. Per als absents". "Ha de ser una peça que encarni la responsabilitat de la memòria", subratlla. També destaca que l'edifici estigui construït només amb formigó per donar sobrietat i alhora solemnitat al conjunt. "El monument no ofereix cap vista de l'exterior, excepte a la coberta cel. L'àrea pedagògica, la social i les oficines estan organitzades al voltant de tres patis, per crear una certa sensació de confort", conclou.

Els altres quatre finalistes al guardó són els edificis d'habitatges Ely Court (del despatx Alison Brooks Architects), a Londres i deFlat Kleiburg, a Àmsterdam (NL Architects i XVW architectuur). I el Katyn Museum, a Varsòvia (BBGK Architekci) i Kannikegarden, un obra de Lundgaard & Tranberg que s'integran en el teixit de la ciutat medieval més important de Dinamarca, Riba.

El guanyador del premi a l'Arquitecte emergent es farà públic el 16 de maig a Brussel·les i el del Mies van der Rohe el 26 de maig.

stats