MÚSICA
Cultura 14/06/2016

El Mercat de Música Viva de Vic revisa el model

Maika Makovski inaugurarà una edició en què l’activitat professional es concentrarà a L’Atlàntida

Xavier Cervantes
2 min
El Mercat de Música Viva de Vic revisa el model

BarcelonaLa direcció del Mercat de Música Viva de Vic introdueix novetats importants en l’edició que se celebrarà del 14 al 18 de setembre i que inaugurarà Maika Makovski amb el Quartet Brossa. L’equip format per Marc Lloret, Oriol Roca i Montse Portús volen perfilar un model per “optimitzar els recursos” d’acord amb l’opinió de diversos agents del sector. La mesura més rellevant és el trasllat a L’Atlàntida de tota l’activitat professional que fins ara es feia a l’Espai Sucre. D’aquesta manera, les trobades de feina, conferències i presentacions es faran al mateix espai que els concerts.

A més, el mercat avança un dia el començament, i la part professional es desenvoluparà dimecres, dijous i divendres. “Dissabte no era un bon dia per als professionals, que prefereixen concentrar l’activitat en dies feiners. De fet, alguns ja no s’hi quedaven dissabte”, explica el director artístic, Marc Lloret. És a dir, en aquesta 28a edició els concerts a L’Atlàntida, les carpes, la Jazz Cava i la sala Pasternak (que s’incorpora com a espai) seran dimecres, dijous i divendres, i l’activitat de música en directe començarà a quarts de set de la tarda.

Com és habitual, en aquests escenaris hi haurà concerts que serviran per presentar nous treballs discogràfics, com ara els de Gossos, Enric Montefusco (ex Standstill), Xavi Alías, Marcel Cranc i Nico Roig. També hi haurà col·laboracions com la de Kepa Junkera amb Los Hermanos Cubero o la de Giulia Valle amb la companyia de dansa Senzatempo d’Inés Boza, i l’estrena d’una nova aventura de la cantautora Joana Serrat. El dimecres 14 de setembre, després del concert de Maika Makovski amb el Quartet Brossa, serà el torn de l’estrena del projecte que va guanyar el premi Puig-Porret 2015: l’espectacle multidisciplinari Festa de balls per salvar el món.

Una altra novetat és la rebaixa del preu de l’entrada als concerts de pagament de dijous i divendres, que aquest any serà només de tres euros. “Continua faltant públic en els concerts de pagament”, reconeix Lloret, que recorda que no són actuacions exclusives per als professionals. “L’objectiu del mercat és promoure la música i la cultura, no obtenir ingressos”, diu Lloret. Per exemple, per tres euros es podran veure concerts com els d’Alba Molina, Nakany Kanté, Elle Belga, Gata Cattana, Myles Sanko, Ara Malikian i el duo coreà format per Kim Sawol i Kim Haewon.

Pel que fa a les actuacions gratuïtes a la plaça Major i al Sucre, seguiran fent-se divendres i dissabte. La programació inclou concerts de Quimi Portet, La Raíz, Gertrudis, Trau, Animal, Lax’n’Busto, Delafé, Dubioza Kolektiv i The Gramophone Allstars, entre d’altres. També hi haurà canvis en l’ off mercat: a la plaça dels Màrtirs l’Esmuc celebrarà el quinzè aniversari amb diferents concerts divendres i diumenge i, dijous, les Cases de la Música, el desè. A més, la plaça Major acollirà diumenge un concert per commemorar 40 anys de pop-rock osonenc en què participaran Astrio i 150 alumnes d’escoles de música d’Osona.

El pressupost d’aquesta edició del mercat és de 847.000 euros (13.100 més que el 2015). La Generalitat hi aporta 360.000 euros, l’Ajuntament de Vic, 212.000, la Diputació de Barcelona, 30.000, i Estrella Damm, 125.000.

stats