Cultura 22/03/2021

Metamorphosis Dance, dibuixant l'espai

La companyia basco-madrilenya participa en el festival Dansa Metropolitana amb un espectacle de gran força estètica

Marta Porter
2 min
Elkarrizketa Ilunak (Converses a les fosques) dins del marc del festival Dansa Metropolitana

TerrassaLa companyia basco-madrilenya Metamorphosis Dance, creada fa tot just un any i mig, ha presentat aquest cap de setmana al Centre Cultural Terrassa l'espectacle Elkarrizketa Ilunak (Converses a les fosques) dins del marc del festival Dansa Metropolitana, en una clara aposta per la dansa contemporània.

Iratxe Ansa, Premio Nacional de dansa 2020, i Igor Bacovich plantegen amb un llenguatge propi i molt ben definit una peça coreogràfica que explora les múltiples possibilitats de moure els cossos humans i de comunicació entre ells. I ho fa amb música en directe, sempre d'agrair, i amb una il·luminació que esdevé protagonista cabdal. Cinc ballarins, inclosos ells dos, interpreten amb una força, tècnica i exigència física admirables aquestes "converses", en què el diàleg entre cossos, música i uns tubs de neó que canvien de lloc i de color crea formes abstractes de gran força estètica.

Abstracta en essència, els solos, duos i escenes grupals que se succeeixen al llarg d'una hora i deu minuts exploren les múltiples capacitats físiques del cos, sobretot de les formes sinuoses de la columna vertebral, en un llenguatge que tot i beure de William Forsythe i de Mats Ek acaba esdevenint propi i molt ben definit. Però més enllà d'aquests cossos extraordinàriament treballats, tant en les escenes lentes on predominen els equilibris i la força estàtica com en escenes de més velocitat que omplen tot l'escenari, la il·luminació hi juga un paper essencial. Els vuit tubs de neó penjats del sostre que van canviant de posició i de color a cada secció aporten atmosferes i sensacions diferents i deixen l'espectador en un estat gairebé hipnòtic.

La música, composta per Francesco Tristano i Liu Yiwei i interpretada en directe pel mateix Tristano, juga també amb aquestes atmosferes combinant peces per a piano sol –inclosa l'ària de les Variacions Goldberg de Bach– amb altres que exploren les possibilitats sonores de la caixa de ressonància i les cordes de l'instrument amb sons electrònics preenregistrats.

Elkarrizketa Ilunak és, en definitiva, un espectacle molt treballat, amb un interès especial pels moviments del cos, d'una companyia jove que, esperem, seguirà creixent.

stats