LLIBRES
Cultura 19/09/2013

Neix Astrakan, la nova col·lecció d'humor i sàtira de Minoria Absoluta i Columna

El primer llibre que es publicarà és 'Ha tornat', de Timur Vermes, un èxit internacional que imagina el retorn de Hitler al segle XXI

Laura Serra
1 min
Berta Bruna, Ester Pujol, Toni Soler i Manel Lucas / ACN

BarcelonaMinoria Absoluta i el segell Columna llancen una nova col·lecció d'humor i sàtira. El seu títol és Astrakan, perquè uneix dos condicionants indispensables: és el nom d'una ciutat de l'est d'Europa –seguint la tradició de 'Polònia' i 'Crackòvia'– i és una paraula que remet a 'astracanada', una derivada de l'humor.

Ester Pujol, directora editorial de Grup 62, explicava que el país té una gran tradició humorística –'El be negre', 'L'esquella de la torratxa', Pere Quart, Pitarra, etc.–, però que en els darrers temps s'ha desplaçat l'humor de les pàgines dels setmanaris i dels llibres als mitjans audiovisuals. La col·lecció vol tornar a l'humor reposat i combinar obres de creació inèdites –el segon títol serà dels guionistes Júlia Cot i Jordi López–, amb èxits internacionals, fins i tot reedicions de clàssics o d'altres gèneres que no siguin novel·la.

El primer títol d'Astrakan serà 'Ha tornat', una novel·la de Timur Vermes que ha aixecat polèmica a Alemanya. És una sàtira sobre Hitler que desmitifica el pervers personatge i imagina un hipotètic retorn del cap nazi a Europa el 2013. "Es troba una Alemanya plena de turcs, gent amb samarretes que diuen Ronaldo i un món dominat pels mitjans de comunicació de masses, als quals adapta el seu missatge", explica Manel Lucas, de Minoria Absoluta.

stats