Art

El MNAC cedeix un espai als artistes ucraïnesos refugiats a Barcelona

El museu els donarà suport logístic i els ajudarà perquè puguin expressar l'impacte de la guerra amb noves obres

2 min
El cap de Mediació i Museografia del MNAC, Lluís Alabert, durant la demostració d'una sessió de teràpia amb obres d'art al MNAC

BarcelonaEl Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) aprofundeix en el vessant social. El director, Pepe Serra, ha anunciat aquest dijous que s'han posat en contacte amb una comunitat d'artistes ucraïnesos refugiats de la guerra del Donbass el 2014 i han decidit cedir-los un espai fix al museu perquè hi puguin treballar. Serà "una mena d'oficina", diu. Aquests artistes estan en contacte amb els seus col·legues a Ucraïna i treballaran per donar-los suport des de Barcelona. "La nostra feina és treballar amb els artistes que són aquí i amb els que pateixen el conflicte", subratlla Serra. De moment el museu ja ha contactat amb dos artistes; a Barcelona n'hi ha prop de trenta i és previsible que la xifra augmenti amb l'arribada de més refugiats.

La iniciativa és molt recent: tot just es va posar en marxa divendres, quan aquests artistes es van dirigir al mostrador del museu buscant ajuda, perquè no havien obtingut resposta d'altres institucions culturals amb les quals s'havien posat en contacte. Encara no s'han definit els projectes que faran al MNAC. "En aquesta oficina interna anirem desenvolupant projectes segons es desenvolupin els esdeveniments", diu el cap de Mediació i Museografia del MNAC, Lluís Alabern. També tenen previst orientar els artistes per adreçar-se a altres organismes oficials i col·laborar amb la Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya (PAAC) i més associacions perquè preparin projectes d'acollida, amb l'objectiu que els artistes puguin manifestar l'impacte de la guerra i la seva situació a través de treballs propis. "S'estan plantejant crear una associació, perquè estan molt ben comunicats entre ells i cada dia presenten nous reptes", diu Alabern.

No és la primera vegada que el museu ajuda les víctimes dels conflictes bèl·lics: el 2019 van desenvolupar un programa terapèutic amb l'Hospital de la Vall d'Hebron perquè persones afectades per guerres com la de Síria poguessin començar a parlar de les seves experiències doloroses analitzant obres de la col·lecció permanent. L'anunci de la col·laboració del MNAC s'ha fet l'endemà que en el terreny internacional artistes, galeristes i entitats educatives i governamentals ucraïnesos reclamessin sancions culturals a Rússia per eliminar-ne la presència internacional. Amb aquest boicot, les entitats ucraïneses volen coartar els "mètodes de propaganda" russos i pressionar els seus artistes perquè es manifestin contra Vladímir Putin.

stats