Cultura 07/02/2012

El MOMA diu que amb Tàpies marxa un heroi de l'art del segle XX

La comissària de pintura i escultura del MOMA, Ann Temkin, afirma que Tàpies era un gegant de l'art contemporani i que el seu llegat farà "que es mantingui viu, tot i la seva mort"

Efe
2 min

MadridEl Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA) ha lamentat la mort del pintor Antoni Tàpies, sobre qui va manifestar que "se n'ha anat un dels grans herois de l'art del segle XX".

La comissària de pintura i escultura del MOMA, Ann Temkin, afirma que Tàpies, que ha mort als 88 anys, era un gegant de l'art contemporani i que el seu llegat farà "que es mantingui viu, tot i la seva mort".

Temkin recorda que ha estat un dels més destacats pintors després de la II Guerra Mundial, moment en què "l'art necessitava ser reinventat", una cosa que ell va aconseguir obrint uns camins de l'abstracció pels quals altres artistes transitarien posteriorment.

"Tàpies ha deixat la seva empremta en incomptables pintors, molts espanyols, però també europeus i americans, com Lucio Fontana o Robert Rauschenberg, amb els quals va establir una conversa dins les vies de la pintura abstracta", assenyala l'experta del MOMA.

50 anys més

A més, la comissària remarca que l'artista espanyol "ha tingut la fortuna de viure cinquanta anys més després del final de la II Guerra Mundial, la qual cosa li ha permès seguir innovant".

Per la seva banda, Elvis Fuentes, comissari d'una pinacoteca centrada en pintors d'origen llatí, assegura que "gràcies a Tàpies es va posar Espanya al mapa durant el moviment de l'informalisme".

"Va ser un pioner per a la seva generació pels importants passos que va fer cap a l'abstracció", diu Fuentes, que ha lamentat la pèrdua de l'artista i en valora la "contribució".

El també pintor Tony Bechara, president de la junta directiva del museu El Barri, a Nova York, subratlla que "Tàpies era una persona fonamental de l'art de la meitat del segle XX". Per això, ha lamentat que la seva obra no fos "gaire reconeguda ni als Estats Units ni a Nova York".

stats