Memòria històrica

La Moncloa admet que Via Laietana va ser un lloc de "repressió i tortura"

La portaveu del govern no desautoritza el número 2 d'Interior però diu que volia "posar en valor el paper de la Policia Nacional"

2 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa posterior al consell de ministres

MadridEl govern espanyol matisa però no desautoritza el número 2 del ministeri de l'Interior, Rafael Pérez, que aquest dilluns va afirmar que la comissaria de Via Laietana era un "símbol de servei públic des del qual diverses generacions de policies han contribuït i continuen contribuint a enfortir la democràcia". La portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, ha volgut deixar clar que va ser "un lloc de repressió i tortura" durant la dictadura, però ha exonerat el secretari d'estat de Seguretat per les seves polèmiques paraules. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha assenyalat que Pérez volia "posar en valor el paper de la Policia Nacional" a tot l'Estat, també a Catalunya i Barcelona, i ha defugit les crítiques dels seus socis de govern, Unides Podem, d'Esquerra i de Junts.

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha sigut contundent aquest matí quan ha exigit al número 2 del ministeri la "dimissió o rectificació". De fet, els republicans han traslladat el seu malestar al titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i n'han demanat la compareixença al Congrés. Rufián ha situat aquestes paraules de Pérez en el terreny de les "provocacions", com la petició de l'Advocacia de l'Estat d'entre 13 i 15 anys per a l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, i el tinent d'alcalde Albert Salvadó per l'1-O. Són qüestions que, ha lamentat, afecten la bona salut de la taula de diàleg.

La salut de la taula de diàleg

"La taula de diàleg evidentment és fràgil. Per això convé cuidar-la, aïllar-la i reforçar-la, i a vegades fins i tot des del PSOE veiem una enorme irresponsabilitat, essent molt generosos, perquè quan el secretari d'estat diu que Via Laietana és una meravella, o no té ni idea de les tortures que hi van passar o ja li sembla bé, i les dues coses són terribles i van en contra del diàleg", ha comentat Rufián. Després s'ha afegit a les crítiques el diputat d'En Comú Podem al Congrés, Gerardo Pisarello, que ha qualificat de "desafortunades" les paraules de Pérez perquè "esborren la història de violència a la comissaria".

Pisarello ha recordat que tant la Generalitat com l'Ajuntament de Barcelona han defensat convertir l'espai en un museu de memòria històrica i ha afirmat que incloure-ho a la llei que s'està tramitant al Congrés seria un gran "avenç". També ha subratllat que no hi ha res que impedeixi fer aquest canvi amb la legislació actual. Rodríguez ha evitat respondre sobre aquesta modificació, per bé que el PSC ja la va acceptar com a membre de la coalició de govern a la capital catalana.

El govern espanyol haurà de continuar donant explicacions sobre les manifestacions de Pérez. Junts ha presentat una bateria de preguntes escrites al Senat en què demana a l'executiu "per quins motius el govern creu que la comissaria de la Policia Nacional contribueix i ha contribuït a enfortir la democràcia". També interpel·la la Moncloa sobre el "coneixement de les nombroses tortures" practicades a la comissaria de Via Laietana, cosa que Rodríguez ha admès aquest dimarts.

stats