Cultura 09/12/2016

El monestir de Pedralbes tornarà a resplendir (gràcies a la taxa turística)

L'aportació de 250.000 euros permetrà culminar la rehabilitació de la capella de Sant Miquel

Laura Serra
2 min
Un dels panys de paret que encara cal restaurar de la capella de sant Miquel del Monestir de Pedralbes

BarcelonaLa cultura haurà gratat aquest 2016 fins a 1 milió d'euros dels 7 milions provinents de la taxa turística que té assignats Barcelona. Fa 2 dies es va fer públic que 300.000 euros serviran per obrir el teatre Grec a l'agost i avui l'Ajuntament ha anunciat que 250.000 euros s'invertiran a culminar la restauració de la capella de Sant Miquel del monestir de Pedralbes.

La petita capella d'oració, situada en una de les portes que rodegen el claustre, va ser encarregada per la segona abadessa del monestir, la neboda de la reina Elisenda de Montcada, Francesca Saportella, i s'atribueix al taller de Ferrer Bassa, segons un contracte del 1346, tot i que l'autoria no està del tot clara. És una obra important de la pintura medieval europea, contemporània i equiparable a les obres dels grans autors del Renaixement italià que, a més, introdueix a la península la nova forma de representació pròpia del Trecento de Giotto.

El 2005 van començar els estudis per a la restauració de la capella, que les monges clarisses havien conservat durant 700 anys. Les anàlisis van servir per descobrir que la pintura s'estava desprenent de la paret i que les intervencions amb guix que s'hi havien fet al llarg del segle XX encara havien empitjorat l'obra. El 2014 i 2015 es va fer la primera intervenció a les pintures, per retirar els afegits més recents i garantir la consolidació i fixació del conjunt. Però aquells 175.000 euros només van permetre fer una neteja global i acabar definitivament el sostre i el mural frontal amb l'escena del triomf de la Verge. "Diem que la capella va tornar a resplendir perquè va passar de ser de nit a ser de dia", diu Anna Castellano, conservadora en cap del monestir, per referir-se al canvi de tonalitats dels blaus del cel. Ara queden per acabar els dos panys de paret laterals, el 50% del conjunt, on es poden veure els goigs de la verge, el cicle de la Passió de Crist i els sants pels quals tenia devoció l'abadessa. L'aportació de l'Ajuntament servirà per culminar les obres al llarg del 2017, any durant el qual caldrà determinar si la capella serà visitable o no, ja que les reduïdes dimensions obliguen a treballar-hi poques persones a l'hora.

La rehabilitació d'aquest monestir gòtic, amb un claustre de doble pis que és el segon més gran d'Europa i està habitat avui per 8 monges clarisses, vol contribuir a la conservació i recerca patrimonial, però també a la difusió del monestir com un nou pol d'atracció turística al marge dels més tòpics –ja que la meitat dels turistes que visiten Barcelona ho fan per segona o tercera vegada–, cosa que alhora contribuiria a descentralitzar les rutes turístiques de la ciutat. El monestir rep a l'any 77.000 visitants.

stats