ARA llegim
Cultura 11/03/2014

Montserrat Abelló serà la protagonista del Dia Mundial de la Poesia i crea un poema per l'ocasió

La Institució de les Lletres Catalanes promou més de 100 activitats per la jornada, que com cada any serà el 21 de març

Acn
2 min

BarcelonaDes de l'any 2007, la Institució de les Lletres Catalanes celebra el Dia Mundial de la Poesia. En aquesta edició promou més de 100 accions als territoris de parla catalana. La institució demana a un poeta que escrigui un poema expressament per aquesta jornada, que es tradueix a una vintena d'idiomes per l'ocasió i es reparteix en forma de desplegable. La poeta Montserrat Abelló (Tarragona, 1918) serà la protagonista d'aquesta edició amb el poema: 'Tan sols la paraula nua'.

Abelló ha admès que li ha fet molta il·lusió que la convidessin a fer el poema: "Al primer moment em va semblar molt difícil perquè sempre escric la poesia des de la meva veritat i mai em poso a fer un poema per encàrrec". La poeta ha apuntat que 'Tan sols la paraula nua' resumeix la seva poètica. La mateixa Abelló ha destacat que la poesia és "una necessitat perquè dialoga amb ella mateixa". Els autors que han participat anteriorment a Abelló han estat Josep Piera, Ponç Pons, Jordi Pàmies, Marta Pessarrodona, Narcís Comadira i Zoraida Burgos.

Lectures i recitals

L'acte principal serà el 21 de març a dos quarts de set de la tarda a la Sala Cotxeres del Palau Robert. La part central de l'acte serà la lectura del poema d'Abelló en català i altres llengües. També es projectarà el vídeo amb la conversa entre Abelló i Joana Raspall i una lectura poètica a càrrec d'Abelló.

Al voltant de la jornada s'han programat lectures i recitals poètics a diverses poblacions de parla catalana a càrrec de diferents poetes i lectors i en diferents llengües. En total, s'ha previst la realització de més d'un centenar d'activitats arreu del territori del domini lingüístic català.

Abelló presenta aquest març a Londres i a Barcelona les seves dues darreres traduccions a l'anglès de la seva obra 'Fifty Love Poems' i 'Body's Reason', que ha tret l'editorial Francis Boutle Publishers. Publicarà pròximament un nou llibre de poesia titulat 'Enllà del parlar concís'.

stats