Cultura 09/04/2021

Mor als 50 anys el raper DMX

Earl Simmons, un dels artistes clau del hip-hop, portava una setmana en estat vegetatiu després d'una sobredosi

2 min
DMX en un concert a Varsòvia el 2014

BarcelonaUn dels rapers més importants del tombant del segle XX al XXI ha mort aquest divendres en un hospital de White Plains, a Nova York. DMX era un nom clau de la història moderna del hip-hop, una llegenda que va arribar al número 1 de les llistes amb els seus quatre primers discos. L'altra cara del seu èxit i el seu talent líric va ser un llarg historial de problemes amb la llei, amb detencions per frau, per conduir sota els efectes de l'alcohol i sense carnet i per possessió d'armes i drogues. Earl Simmons, que era el nom real d'aquest raper, va passar per la presó el 2008 després de declarar-se culpable per crueltat animal, possessió de drogues i robatori.

'X Gon' Give It To Ya', de DMX

Simmons portava a l'hospital des del 2 d'abril, quan va patir un atac de cor a casa seva provocat per una sobredosi. Durant els dies següents es va informar que el músic estava en estat vegetatiu i familiars, amics i centenars de fans s'han estat concentrant a l'exterior de l'hospital escoltant la seva música i pregant. Finalment, la família ha anunciat la seva mort a través d'un comunicat: "L'Earl era un guerrer que va lluitar fins al final", deia el comunicat. "Estimava la seva família amb tot el seu cor i agraïm el temps que hem compartit amb ell".

DMX tenia 28 anys quan va publicar el seu primer senzill, Get at me dog, del disc del 1998 It's dark and hell is hot, però ja arrossegava una vida plena d'enfrontaments amb la llei i batalles contra l'addicció. La seva infància havia estat marcada per l'abandonament del seu pare i pel pas per diferents cases d'acollida per a menors. Es va iniciar aviat en el crim com a mode de vida i es va especialitzar en el robatori amb intimidació i el de cotxes. La duresa de la seva vida criminal es reflectia en els seus versos, però també en la seva manera de cantar, agressiva i contundent, amb una veu poderosa i un fraseig que colpejava les paraules.

La seva època daurada va ser de finals dels 90 a mitjans dels 2000, quan el hip-hop es va convertir en un fenomen comercial. DMX en va ser una de les estrelles globals i, naturalment, va participar en un bon grapat de pel·lícules com Ferida oberta, Romeo ha de morir i Néixer per morir. Va vendre milions de discos i entre els seus èxits hi ha clàssics del hip-hop com X gon' give it to ya, Party up' (Up in here) o Where the hood at. El seu aspecte musculós i tatuat i la credibilitat que li conferia el seu passat criminal van contribuir a configurar un arquetip de raper lligat la violència de la vida urbana als Estats Units. Però el que el va convertir en un príncep tenebrós del hip-hop no va ser tant el seu aire d'agressivitat com la sinceritat descarnada que desprenien les lletres.

stats