Cultura 25/05/2022

Mor als 64 anys la fotògrafa Ouka Leele, referent de la Movida Madrileña

Va ser molt popular gràcies als retrats pop i surrealistes, de colors cridaners

3 min
Ouka Leele

BarcelonaLa fotografia espanyola ha perdut aquest dimarts un dels seus referents més estimats. La fotògrafa Bárbara Allende Gil de Biedma, coneguda amb el pseudònim d'Ouka Leele, ha mort en un hospital madrileny víctima d'una llarga malaltia. Hauria fet 65 anys d'aquí un mes i el dia 15 va rebre la Medalla de Madrid, que concedeix l'Ajuntament de Madrid. Apassionada del color, Ouka Leele es va convertir en un referent de la Movida Madrileña amb els seus retrats pintats amb colors cridaners d'esperit pop i al mateix temps surrealista. Entre els nombrosos reconeixements que va rebre al llarg de la seva trajectòria hi ha el Premio Nacional de fotografia el 2005.

Una mostra de l'exposició 'Inèdita' de la fotògrafa madrilenya Ouka Leele a Sant Sebastià.

Bárbara Allende Gil de Biedma va néixer en una família de l'alta burgesia de Bilbao, els Allende de Neguri. El seu pare era l'arquitecte Gabriel Allende Maíz, i la mare, Victoria Gil de Biedma, germana del poeta Jaime Gil de Biedma. Abans de Madrid va viure uns anys a Barcelona: "Vaig venir els anys 1976 i 1977 amb amics, perquè per a mi Barcelona era com un aire nou. Hi havia llibertat", recordava la fotògrafa el 2020 amb motiu d'una exposició que li va dedicar la fundació Foto Colectania. "A Barcelona era fora d'Espanya, en un altre lloc. I el 1978 m'hi vaig quedar a viure. Ara un any és molt curt, però a l'edat que tenia aleshores era enorme. El 1978 hi havia gent com Xavier Mariscal, que havia vingut a viure aquí, i Nazario. Vam pensar que havíem de venir a viure aquí, i aquí també vaig conèixer Miquel Barceló", explicava l'artista, que es va quedar a la ciutat fins al 1982.

'Retrat amb gerro', d'Ouka Leele.
'Les seves mirades em somriuen', d'Ouka Leele.

El pseudònim d'Ouka Leele té l'origen en un mapa d'estels que es va inventar el pintor El Hortelano, amb qui va estar casada, on hi havia una constel·lació amb aquest nom. La seva intenció era matricular-se a la Facultat de Belles Arts. Però no va fer-ho i quan tenia 19 anys va agafar la càmera d'un nòvio que no la deixava pintar i va començar a fer fotografies. I pocs anys després va superar un greu problema de salut, un limfoma. La fama que va adquirir durant la Movida Madrileña es va tornar abassegadora, i Ouka Leele va recuperar la calma traslladant-se a Mallorca durant uns anys. "A finals dels anys 80 tenia una fama insuportable, no podia anar pel carrer. Cada vegada que sonava el telèfon era un periodista que em volia fer una entrevista. Em va sobrepassar".

Obres de l'exposició 'Supernova' d'Ouka Leele al Cercle de Belles Arts de Madrid.
Una mostra de l'exposició 'Inèdita' de la fotògrafa madrilenya Ouka Leele a Sant Sebastià.

Creativament, després de les fotografies pintades que l'havien fet famosa, Ouka Leele no es va posar barreres i es va endinsar en altres camps com la pintura, la poesia i el disseny de joies: "La fotografia continua en la meva vida, com si fos la meva professió, com si fos un sabater. Tens un ofici i en vius, i ho fas bé. Però després hi ha passions...", explicava.

stats