Obituari

Mor Olivia Newton-John, l'eterna Sandy de 'Grease'

L'actriu i cantant ha mort als 73 anys al seu ranxo de Califòrnia

4 min
Olivia Newton John

BarcelonaL'actriu i cantant Olivia Newton-John ha mort aquest dilluns als 73 anys al seu ranxo de Califòrnia. Newton-John es va fer mundialment famosa arran la seva interpretació de la Sandy a Grease, el musical que va protagonitzar amb John Travolta. La notícia de la mort l'ha fet pública el seu marit. Newton-John va dedicar els últims anys de la seva vida a fer activisme en la lluita contra el càncer.

Ara fa cinc anys l'actriu i cantant va fer públic que el càncer de pit que havia tingut fa dues dècades se li havia reproduït i li afectava la columna vertebral. Era la segona recaiguda que havia tingut: ja el 2013 el càncer se li havia reproduït, tot i que en aquell moment ho havia mantingut en silenci.

Però, més enllà de la seva lluita contra el càncer, que la va portar a crear un centre de recerca a Melbourne, Newton-John serà sempre recordada per la seva faceta com a actriu i cantant, la que la va portar a guanyar quatre Grammy i vendre més de 100 milions de discos. El seu paper a Grease la va catapultar a la fama mundial, un paper que va acceptar sense estar gaire convençuda que era la més adequada per interpretar la Sandy: amb 28 anys, creia que era massa gran per al rol.

Tanmateix, també ho eren la resta d'actors i, malgrat tot, l'experiment va funcionar: Grease va ser un èxit espaterrant, una de les pel·lícules més vistes del 1978 i una de les bandes sonores més venudes, amb èxits cantats per Newton-John com You're the one that I want o Summer nights que no han deixat de sonar mai a la ràdio i els karaokes. Quatre dècades després, Grease continua mantenint una popularitat insòlita per a una pel·lícula de la seva època: fa només unes setmanes es va projectar al cicle de cinema a la fresca de Sala Montjuïc amb totes les entrades esgotades.

Olivia Newton-John a 'Grease'

A Grease, Newton-John interpretava la noia virginal que ha de confrontar la puresa del seu amor d'estiu (John Travolta) amb la realitat dels codis de l'institut i de l'adolescència, on sembla no haver-hi lloc per a la innocència. La Sandy, el personatge de Newton-John, es transforma al final de la pel·lícula en una noia més atrevida i sexual, i així aconsegueix conquerir l'amor de Travolta. Una evolució, per cert, molt qüestionada des del feminisme actual.

Curiosament, l'arc del personatge de la Sandy va ser també el de Newton-John com a cantant: es va iniciar en la música com a càndida intèrpret de cançons tenyides d'innocència hippy, abraçant de seguida un so a mig camí entre el pop i el country que va reportar-li èxits sonats i premis com els Grammy del 1974 pel seu disc If you love me, let me go. Aquell mateix any, Newton-John havia representat el Regne Unit a Eurovisió amb la cançó Long live love: va quedar quarta d'una edició que van conquerir ABBA amb Waterloo.

Però com la Sandy de Grease, Olivia Newton-John es va reinventar a finals dels 70 i va endurir la seva imatge. Va aparèixer vestida de cuir en el seu primer disc post Grease (Totally hot, del 1978) i el 1981 va triomfar amb una cançó amb una lletra provocadora i explícita, Physical, censurada en algunes emissores nord-americanes i acompanyada d'un vídeo que va triomfar en els primers temps de la MTV.

Olivia Newton John
Olivia Newton-John actua durant Fire Fight Australia a l'ANZ Stadium el 16 de febrer de 2020 a Sydney, Austràlia

Una actriu d'un sol èxit

En el cinema, va tenir una carrera menys triomfal que als escenaris. Després de Grease va protagonitzar la pel·lícula musical Xanadu, una fantasia pop i kitsch que va ser un fracàs sonat a la taquilla però que amb el temps s'ha convertit en un títol de culte i el 2007 fins i tot va inspirar un musical de Broadway. La banda sonora de Xanadu, de fet, conté un dels grans èxits de la carrera musical de Newton-John, la llaminadura pop Magic.

El 1983 la cantant i John Travolta es van tornar a reunir en una pel·lícula, Units pel destí, una comèdia romàntica amb una trama d'àngels que no va convèncer el públic. Newton-John es va concentrar a partir d'aleshores en la música, el terreny on se sentia més forta, però a finals dels 80 va anar quedant desplaçada per una nova generació de dives més atrevides, directes i juvenils.

Sigui com sigui, ella va ser una de les primeres dives pop conscients del poder de la imatge i que va utilitzar l'audiovisual per construir un relat sobre ella mateixa. Lady Gaga, Taylor Swift i fins i tot Madonna són, en cert sentit, les seves hereves. Newton-John no va ser només la Sandy de Grease, però va utilitzar la Sandy per explicar al món qui era ella.

Olivia Newton-John i John Travolta a 'Grease'
stats