Obituari
Cultura 14/06/2023

Mor als 86 anys Jordi Porta, activista cultural i expresident d'Òmnium

Va treballar per la cultura catalana des de la societat civil, al capdavant d'entitats com la Fundació Jaume Bofill i la Fundació Enciclopèdia Catalana

1 min
Jordi Porta

BarcelonaEl filòsof i activista cultural Jordi Porta ha mort als 86 anys, segons ha anunciat Òmnium Cultural, entitat que va presidir del 2002 al 2010. La seva figura és important per a la institucionalització de la cultura catalana dels darrers 50 anys. Porta, nascut a Barcelona el 1936, va exercir el seu compromís amb el país des de la seva implicació en diverses entitats de la societat civil i educativa, que van des de l'escoltisme fins al cristianisme, passant per la Plataforma per la Llengua i la Coordinadora Catalana de Fundacions.

Als anys 70 va exercir de professor a la Universitat Autònoma, d'on seria síndic de greuges del 2000 al 2009 i doctor honoris causa pel "seu paper com a promotor del coneixement científic, la seva trajectòria com a ciutadà compromès socialment i la seva col·laboració institucional amb la universitat", deia Josep Maria Vallès. Va dirigir la Fundació Jaume Bofill durant 30 anys (1971-2001), entitat dedicada a la recerca en les ciències socials aplicada al coneixement de la realitat catalana. També va presidir el Centre Unesco de Catalunya i, seguint amb la seva tasca per apuntalar els pilars culturals del país, també va dirigir la Fundació Enciclopèdia Catalana.

Té un paper clau també com a activista i gestor cultural. En el tombant de segle encapçala la renovació d'Òmnium Cultural i treballa per modernitzar tant l'entitat com el seu discurs, que conduiria al full de ruta independentista que després entomaria la següent presidenta, Muriel Casals. Va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 2010.

És autor dels llibres Anys de referència (Columna, 1997), El català, ara o mai (Angle, 2005) i He tingut sort amb la gent que he conegut. Una petita crònica personal (Grup Enciclopèdia, 2019).

stats