Cultura 16/11/2014

Mor el filòleg Antoni Maria Badia i Margarit als 94 anys

Va ser rector de la Universitat de Barcelona i autor d'una àmplia obra filològica

Ara
2 min
El filòleg i lingüista Antoni M. Badia i Margarit, en l'homenatge que va rebre l'any 2011 / ACN

BarcelonaEl filòleg i lingüista Antoni Maria Badia i Margarit ha mort aquest diumenge als 94 anys. Nascut a Barcelona el 30 de maig del 1920, Badia i Margarit va desenvolupar una tasca fonamental en la investigació de la llengua catalana, especialment en el camp de la lingüística històrica. Va ser catedràtic de gramàtica històrica de la llengua espanyola i de gramàtica històrica catalana a la Universitat de Barcelona (UB) fins a la seva jubilació, l'any 1986. També va ser rector de la UB del 1978 al 1986. Com a rector va contribuir a la catalanització, la democratització i el foment del contacte de la Universitat amb la societat catalana. També va presidir la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans del 1989 al 1995.

Badia i Margarit es va especialitzar en geografia lingüística, i va engegar la confecció d'un altes lingüístic del domini català. També va treballar aspectes relacionats amb l'onomàstica. Són essencials els seus treballs de lingüística estructural, i sobre la història de la lingüística, les relacions del català amb les llengües veïnes. Entre les seves obres destaquen 'Llengua i cultura als Països Catalans' (1964), 'La llengua dels barcelonins' (1969) i 'Gramática histórica catalana' (1951, publicada en català l'any 1981), així com 'Gramàtica catalana. Descriptiva, normativa, diatòpica, diastràtica' (1995).

Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 2003, la Generalitat el va reconèixer l'any 2011 amb la Medalla d'Or. Gran ambaixador de la llengua i la cultura catalanes en l'àmbit internacional, Badia i Margarit era doctor 'honoris causa' de diverses universitats, d'Illinois a Salzburg. La distinció valorava "la seva trajectòria en l'àmbit de la lingüística i per haver contribuït a prestigiar des d'una activitat acadèmica influent la llengua i la cultura catalanes al món".

Els últims anys Badia i Margarit s'havia declarat públicament partidari de la independència de Catalunya i havia donat suport als moviments sobiranistes. El 2011 va cloure un acte de Sobirania i Justícia clamant per la independència d'una manera molt emotiva, tal com es pot veure en aquest vídeo:

La capella ardent de Badia i Margarit quedarà instal·lada aquest diumenge a la tarda al tanatori de Les Corts de Barcelona. L'enterrament serà aquest dilluns a les tres de la tarda a l'església del Pi de Barcelona.

stats