Cultura 27/11/2014

Mor als 94 anys l'escriptora britànica P. D. James

La creadora de l'inspector Adam Dalgliesh i de la investigadora privada Cordelia Gray va ser guardonada amb el Premi Carvalho el 2008

ARA/Agències
1 min

BarcelonaL'escriptora britànica Phyllis Dorothy James, coneguda com P.D.James (Oxford, 1920-2014), ha mort aquest dijous al seu domicili d'Orxford, segons ha confirmat el seu agent. James va ser l'autora de novel·les detectivesques com 'Un impuls criminal, 'Morts poc naturals', 'Intrigues i desitjos' i 'Mort d'un forense'. El 2008 va ser guardonada amb el premi Pepe Carvalho. La darrera novel·la de l'autora, 'La mort arriba a Pemberley', una versió en clau policíaca d'Orgull i prejudici', de Jane Austen, es remunta al 2011.

"No volia fer servir els fets més traumàtics de la meva pròpia vida en una primera novel·la autobiogràfica i vaig pensar que escriure una novel·la de detectius era un aprenentatge valuós", va afirmar l'autora sobre la seva entrada, tardana, en la món de la literatura i en la literatura de gènere. L'autora és més coneguda per les seves novel·les policíaques, protagonitzades per l'inspector Adam Dalgliesh i la investigadora privada Cordelia Gray. El 1992 va publicar la novel·la distòpica 'The children of men', però no va ser tan ben rebuda per la crítica com els seus llibres anteriors i el 1994 va tornar a la novel·la policíaca. Amb tot, el 2006 el cineasta Alfonso Cuarón va adaptar 'The children of men' amb èxit.

Formada a Cambridge, James va treballar d'administrativa a la Seguretat social britànica entre el 1949 i el 1968 i des d'aleshores i fins al 1979 de funcionària al departament d'Interior. Arran de la seva tasca pedagògica a la BBC, va ser reconeguda amb el títol de baronessa de James of Holland Park.

stats