Cinema
Cultura 06/04/2013

Mor Bigas Luna als 67 anys

El cineasta barceloní va debutar amb la pel·lícula 'Tatuatge' el 1976. El seu últim film estrenat va ser 'DiDi Hollywood'

Ara
2 min
Bigas Luna al Festival de Sitges del 2011

BarcelonaJosep Joan Bigas i Luna, conegut artísticament com a Bigas Luna, ha mort aquesta matinada a causa d'un càncer a la Riera de Gaià (Tarragonès). Bigas Luna, nascut a Barcelona el 19 de març del 1946, deixar una àmplia filmografia com a director amb títols com ara 'Tatuatge', 'Bilbao', 'Jamón, jamón' i 'Jo sóc la Juani'.

Els inicis professionals de Bigas Luna van ser en el disseny industrial, però a mitjans dels anys 70 va fer el salt al cinema. Va debutar el 1976 com a director amb l'adaptació de la novel·la 'Tatuaje', de Manuel Vázquez Montalbán. Ja en aquell primer film era evident una mirada molt personal, que es va confirmar ben aviat a 'Bilbao' (1978), que va ser seleccionada per participar al Festival de Cinema de Canes.

La carrera de Bigas Luna va esdevenir internacional amb 'Reborn' (1981), protagonitzada per l'actor nord-americà Dennis Hopper, i el 'thriller' 'Angoixa' (1987). Després d'aquesta pel·lícula va dedicar uns anys a la pintura abans de reprendre la carrera cinematogràfica amb 'Les edades de Lulú' (1990), adaptació de la novel·la d'Almudena Grandes.

El drama, el 'thriller' i l'erotisme van marcar alguns títols dels anys 90, com ara 'Jamón, jamón' (1992) i 'Huevos de oro' (1993), totes dues protagonitzades per Javier Bardem. Bigas Luna va apostar decididament per actors molt joves, com el mateix Bardem, Penélope Cruz o Jordi Mollà, el triangle protagonista de 'Jamón, jamón'. La dècada dels 90 va ser especialment prolífica. El 1994 va estrenar 'La teta i la lluna', amb Biel Durán i Miguel Poveda compartint repartiment amb Laura Mañá i Abel Folk. La Generalitat el va reconèixer amb el Premi Nacional de Cinematografia el 1998.

Bigas Luna va entrar al segle XXI amb 'Son de mar' (2001), una adaptació d'un llibre de Manuel Vicent amb guió de Rafael Azcona, i va apostar per Leonor Watling com a protagonista d'una història d'amor amb Eduard Fernández i Jordi Mollà. Quatre anys després, va donar a conèixer una altra jove actriu, Verónica Echegui, a qui va convertir en estrella de 'Jo sóc la Juani', una visió gens condescendent de la societat espanyola i de l'obsessió i les misèries per l'èxit, un tema que va tornar a introduir a 'DiDi Hollywood' (2010), un film protagonitzat per Elsa Pataky sobre l'ascens i el malson d'una actriu espanyola a Hollywood.

La Filmoteca de Catalunya li va dedicar l'any 2012 una àmplia retrospectiva en què, a més de projectar tota la seva filmografia, van donar a Bigas Luna carta blanca perquè escollís les seves pel·lícules preferides. El cicle de la Filmoteca va fer dialogar el treball del director barceloní amb obres de Federico Fellini, John Huston, Cathérine Breillat i Francesco Rosi.

stats