ART
Cultura 14/10/2013

Mor el fotògraf mallorquí Toni Catany

Considerat un artista pont després dels fotoperiodistes de postguerra, havia realitzat més de 200 exposicions a tot el món amb el Mediterrani de teló de fons

Ara
1 min
El fotògraf Toni Catany vol deixar el seu llegat a la seva població natal, Llucmajor.

BarcelonaAl fotògraf Toni Catany (Llucmajor, 1942), per edat, sovint se l'havia considerat com el fotògraf més jove de la postguerra, un grup conegut com 'la quarta generació'. Amb tot, ell mateix feia broma afirmant que era "una baula perduda" i que en realitat havia fet de pont entre aquests autors i els dels anys 70, els de la "cinquena generació". Va començar a publicar reportatges en revistes i premsa i aviat es va decantar cap a la fotografia artística, que li va valer renom internacional.

El fotògraf mallorquí, que el 2001 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura i el Premio Nacional de fotografia, i el 2003 amb el Premi Ramon Llull, que atorga el Govern de les Illes Balears, ha mort aquest dilluns a Barcelona als 71 anys d'un infart cerebral.

Va fer la primera exposició el 1972 i n'arribaria a firmar 200. Experimentava amb les tècniques fotogràfiques, des de les més antigues fins a les més modernes, i retratava sovint paisatges i gent del Mediterrani –una de les seves retrospectives el va batejar com "l'esperit del Mediterrani". En la seva obra hi ha nus, paisatges, retrats i bodegons, sovint flirtejant amb la pintura.

Els darrers sis anys havia lluitat per tirar endavant la Fundació Toni Catany Centre Internacional de Fotografia a Llucmajor, un projecte encallat pel ministeri de Cultura. L'artista, distingit el 1991 com a Cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres pel govern francès, volia cedir la seva casa natal i donar tots els seus negatius, totes les còpies positivades i tota la seva biblioteca. A més de conservar tot aquest llegat, la fundació s'encarregaria de promoure la cultura fotogràfica i donar suport a la creació.

stats