Còmic
Cultura 20/11/2019

Mor la il·lustradora Purita Campos, autora d''Esther y su mundo'

Era una de les dibuixants més populars del còmic espanyol gràcies a les històries de la jove Esther

Núria Juanico
2 min
Purita Campos

BarcelonaLa il·lustradora Purita Campos (Barcelona, 1937) ha mort aquest dimecres als 82 anys. Coneguda sobretot per ser l'autora de la sèrie Patty's world (traduïda al castellà com a Esther y su mundo i publicada per Bruguera), Campos va ser una de les dibuixants més populars del còmic espanyol. Des del 1971 i durant prop de dues dècades, Campos va narrar la vida d'una adolescent pèl-roja a Londres que es va convertir en un èxit internacional i en tot un referent per als joves dels anys 70 i 80.

Abans de dedicar-se al món del còmic, Campos va treballar com a il·lustradora en revistes de moda. Gràcies al dibuixant Manuel Vázquez va aconseguir feina a Bruguera, on va treballar en les revistes femenines de la casa, com Dalia, Sissi, Blanca i Celia. El 1971 el segell va demanar-li algunes mostres per vendre-les al mercat internacional i així va néixer Esther y su mundo, que va ser el seu primer còmic. Amb guions de Philip Douglas, la sèrie girava al voltant d'una tímida adolescent enamorada del futbolista Juanito i de les seves aventures amb la seva millor amiga Rita, la seva mare viuda i el seu padrastre policia.

Mor la il·lustradora Purita Campos, autora d''Esther y su mundo'

"Les històries eren molt avançades per a l’època. El pare de l’Esther havia mort, però la mare es casava amb un altre home. I no era tot romanticisme i petons, també passaven coses del carrer. Això agradava molt, era una finestra oberta a un món diferent de l’Espanya franquista", explicava Campos el 2014 en una entrevista a l'ARA. Esther y su mundo va començar a publicar-se a l'estat espanyol el 1974. La sèrie, que va durar fins al 1988, va aconseguir un tiratge setmanal de més de 300.000 exemplars en diversos països d'arreu del món.

Campos també va il·lustrar altres sèries com Tina, que es va llançar al mercat holandès. Als anys 80, Campos va obrir una escola de dibuix i pintura a Sant Gervasi juntament amb el seu marit, Paco Ortega. El matrimoni també va ser coautor d'una altra sèrie, Gina, de la qual Campos feia els dibuixos i Ortega els guions. A partir del 2006, Campos va rescatar el personatge d'Esther traslladant-la al present. "La idea de retrobar-me amb una Esther de 40 anys i mare soltera em va enganxar", explicava Campos. El primer títol d'aquella sèrie, escrita per Carlos Portela, va vendre més de 20.000 exemplars.

Els últims anys, Campos va ser guardonada amb diversos premis que reconeixen la seva trajectòria i el seu èxit internacional. El 2009 va rebre la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts i el 2013 va aconseguir el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona. El 2011, a més, l'Ajuntament de Getafe va homenatjar l'autora dedicant-li un carrer del municipi, i el 2016 l'Associació d'Autores de Còmic va atorgar-li el Premi Honorífic.

stats