Cultura 07/04/2012

Mor Jaume Mir, l'escultor de la història de les Illes Balears

Està considerat com una dels artistes del segle XX més destacats de les Illes Balears. Va immortalitzar personatges mítics de la història balear com Ramon Llull

Ara
2 min
Jaume Mir

BarcelonaL'escultor mallorquí Jaume Mir, considerat un dels artistes de les Illes Balears més destacats del segle XX, va morir aquest Divendres Sant als 97 anys al seu domicili a Mallorca. Nascut a Felanitx el 1915, va aprendre a treballar la pedra gràcies al seu pare, que era picapedrer. Més endavant, va estudiar a l'Escola de Belles Arts de Madrid, becat per la Diputació de les Illes Balears, on es va llicenciar el 1940. Durant la Guerra Civil va model·lar l'escultura 'Espanya trenca el seu jou', creus per als caiguts i escultures de la Mare de Déu.

Va dirigir i va renovar l'Escola d'Arts Oficis de Mallorca i va presidir l'Acadèmia de Belles Arts de Palma entre el 2003 i el 2007. De la seva obra destaquen les recreacions que va fer de personatges mítics de la història de les Illes Balears, com ara Joanot Colom, l'heroi de les revoltes populars de les Germanies, Ramon Llull, i Joan Crespí. Entre els personatges mítics que va immortalitzar hi ha, també, la sibil·la Nuredduna i la Balenguera. Ve retre homenatge amb un monument a Guillem Sagrera, el mestre d'obres i escultor que de la Llotja gòtica de Palma, i a Lepant hi ha una escultura seva dedicada a Miguel de Cervantes. La gent humil també va rebre l'atenció de Mir, que va realitzar un monument als picapedrers a Muro i un altre als treballadors del sector del turisme a s'Arenal.

Entre els guardons que va rebre, hi ha el Premi Ciutat de Palma el 1972 i el 1979. El 1998 va ser guardonat amb el Premi Ramon Llull que concedeix el Consell de Mallorca i també va rebre la Medalla d'Or de la Ciutat, el 2001, i la Medalla d'Or i Gratitud del Consell de Mallorca el 2010. Es poden veure obres seves a la Universitat de les Illes Balears, el Parlament balear i l'Ajuntament de Palma.

stats