Cultura 12/02/2021

Mor la llegenda del jazz Chick Corea

Un càncer fulminant acaba amb un compositor i pianista virtuós que deixa 50 anys de trajectòria

3 min
Chick Corea

BarcelonaEl pianista i compositor nord-americà de jazz Armando Anthony Corea, conegut com Chick Corea, ha mort aquest dimarts als 79 anys a conseqüència d'un càncer poc comú que li van detectar fa poc. Aquest dijous ha transcendit la seva mort. "Al llarg de la seva vida i la seva carrera, el Chick va gaudir de la llibertat i de la diversió de crear una cosa nova, i de jugar als jocs dels artistes. Va ser un marit estimat, pare i avi, i un gran mentor i amic per a molts. A través de la seva feina i de les dècades que va passar recorrent el món, va tocar i va inspirar la vida de milions de persones". Aquest ha sigut el missatge de la pàgina oficial de l'artista a Facebook, on s'ha confirmat la seva mort. L'artista també va deixar un missatge escrit: "Tinc l'esperança que els que tenen un talent per jugar, escriure o actuar, ho facin. Si no és per tu mateix, llavors fes-ho per la resta de nosaltres. No és només que el món necessiti més artistes, sinó també molta diversió. I als meus increïbles amics músics, que heu estat com una família per a mi des que us conec: ha sigut una benedicció i un honor aprendre i tocar amb tots vosaltres. La meva missió sempre ha sigut portar l'alegria de crear on pogués, i haver-ho fet amb tots els artistes que admiro tant ha sigut la riquesa de la meva vida".

Nascut a Chelsea, Massachusetts (Estats Units), el 12 de juny del 1941, Chick Corea és considerat un dels grans compositors nord-americans de jazz, virtuós del piano i pioner del teclat elèctric. Va guanyar 23 premis Grammy i ha aconseguit l'estatus de llegenda del jazz després de cinc dècades de dedicació. És el quart artista més nominat en la història dels Grammy, amb 65 nominacions. També ha guanyat 3 premis Latin Grammy en la categoria de millor àlbum instrumental. A Barcelona hi va actuar desenes de vegades al Festival de Jazz, amb bon humor, amb les seves característiques introduccions a piano sol, les cascades d'arpegis, les seves digressions i les obligades rodes de solos. I va col·laborar, per exemple, amb Carles Benavent, com havia col·laborat amb Paco de Lucía o Herbie Hancock. Era un dels noms propis habituals i medalla d'or del festival, títol que el pianista compartia amb altres monstres del jazz com Wayne Shorter, Bebo Valdés i Sonny Rollins.

Corea va ser un dels talents descoberts per Miles Davis i va despuntar als anys 70 quan es va anar especialitzant en el jazz fusió. Ha tocat des de cançons per a nens a música de cambra, des de bebop a fusió, juntament amb algunes incursions en obres simfòniques. Entre els artistes que més l'han influït hi havia Mozart i Beethoven, però també Art Tatum, Thelonious Monk, Bill Evans i Bud Powell, de qui sovint feia sonar versions. Després de la banda de Miles Davis, on va anar substituint Herbie Hanckock, va crear el grup Return to Forever, formant equip amb altres virtuosos instrumentistes com Al Di Meola, mentre que a la dècada dels 80, amb el grup Elektric Band, va utilitzar noves tècniques de mescles per aconseguir una original combinació de piano amb teclats electrònics.

En les dues últimes dècades de segle arribarien Chick Corea & Origin, Chick Corea's Akoustic Band i Five Peace Band, així com The Vigil. Era difícil definir la seva música, per l'ampli espectre que podia abastar. Chick Corea és compositor de diversos estàndards de jazz com Spain, 500 milers high, Armando's Rhumba, La Fiesta i Windows. La seva mort ha sorprès el món de la música i deixa orfe el jazz.

stats