Cultura 12/07/2014

Mor l'últim membre original de la banda Ramones, Tommy Ramone

Tommy Ramone, que va ser fundador i el primer bateria del grup, ha mort a Nova York víctima d'un càncer als 65 anys

Ara
2 min
Tommy Ramone va ser el primer bateria del grup de 'punk'. RAMONES

BarcelonaLa banda de 'punk' Ramones ha perdut el seu últim membre original amb la mort aquest divendres de Thomas Erderlyi, més conegut com a Tommy Ramone, a Nova York, víctima d'un càncer.

Tommy Ramone va ser creador del grup nord-americà i també el primer bateria, amb una forma peculiar de tocar aquest instrument que després van replicar els seus successors a la banda.

El bateria va ser un dels inspiradors de Ramones, i en va ser membre fins a l'any 1978. Va ser el compositor de cançons emblemàtiques del repertori del grup com 'Blitzkrieg bop', a mitges amb Dee Dee Ramone, i 'I wanna be your boyfriend'. Un cop va abandonar el grup, va tornar-s'hi a implicar ja com a productor.

Tommy Ramone, nascut a Budapest, tenia 65 anys i tenia un càncer a les vies biliars que no ha pogut superar. Ha mort al barri de Nova York de Queens. Fill de jueus hongaresos que van sobreviure a l'Holocaust, Tommy va créixer a Nova York, on va conèixer Jeffrey Hyman, amb qui va coincidir a la banda de garatge Tangerine Puppets. A principis dels 70, va treballar com a enginyer de so, i quan s'estava gestant la banda ell havia assumit el rol de mànager. Aleshores, els Ramones eren un trio, amb Dee Dee Ramone (Douglas Colvin) al baix, Johnny Ramone (John Cummings) a la guitarra i Joey Ramone (Jeffrey Hyman) a la bateria. Va ser el mateix Tommy qui va suggerir que el grup funcionaria millor com a quartet, i amb ell a la bateria perquè no en van buscar cap altre.

Quan els Ramones es van posar en marxa, Tommy va compaginar la bateria amb feines de producció. Va col·laborar amb Craig Leon en la producció del primer àlbum de la banda, 'Ramones' (1976), i va coproduir els dos següents amb Tony Bongiovi (cosí de Jon Bon Jovi): 'Leave home' (1977) i 'Rocket to Russia' (1977). Amb Ed Stasium va compartir el so del directe 'It's alive', enregistrat a Londres el 31 de desembre del 1977 i publicat el 1979, i de 'Road to ruin' (1978), el disc on la bateria ja la tocava el seu substitut, Marky Ramone.

L'últim concert de Tommy amb els Ramones va ser el maig del 1978, al CBGB, el local de Nova York on havia començat la seva llegenda. Tanmateix, va mantenir el contacte amb els seus companys i pocs mesos després enllestia la producció de 'Road to ruin'.

El grup va tornar a comptar amb Tommy i Ed Stasium per tirar endavant la producció de 'Too tough to die' (1984), l'àlbum que va significar el retorn a les sonoritats essencials del quartet. Al llarg dels anys 80, va produir també discos de The Replacements i Redd Kross.

stats