Cultura 26/05/2018

Mor el mestre i historiador del 1714 Antoni Muñoz

El seu últim llibre, prologat per Albert Sánchez Piñol, va ser 'L'11 de Setembre. Poble a poble'

Ara
1 min
Albert Sánchez Piñol i Antoni Muñoz. A baix, tres gravats de la col·lecció Cartes de la Principauté de Catalogne, 1659-1675.

BarcelonaEl professor i professor Antoni Muñoz va morir ahir. Nascut a Valladolid i llicenciat en ciències físiques, havia arribat a Barcelona amb 36 anys i va exercir de professor de matemàtiques durant trenta anys a l’IES Barri Besòs, després d'un breu pas previ com a docent a la Universitat Laboral de Tarragona, i abans a Màlaga.

Enamorat de la societat catalana, va convertir la investigació de la història de Catalunya dels segles XVII i XVIII en la seva gran passió, fet que el va portar amb els anys a publicar diversos llibres, la majoria en col·laboració amb Josep Catà i Tur, com ara 'Repressió borbònica i resistència catalana (1714-1736)', del 1995, amb el qual es va estrenar, i 'Ambaixadors catalans a Madrid (1640-1641)', publicat el març del 2015. També el 2015 va publicar en solitari 'L'11 de Setembre. Poble a poble', basat també en les seves recerques en arxius com el de Simancas i el Nacional de Madrid, i prologat per l'escriptor Albert Sánchez Piñol.

Membre actiu de l'associació Memorial 1714, el president d'aquesta entitat, Jordi Miravet, el glossa com "una persona plena de bonhomia en el tracte i de rigor en les seves recerques". Segons Miravet, "va ser a través de l’estudi de la nostra història, en especial la dels segles XVII i XVIII i en particular de la Guerra de Successió, que va quedar corprès per les vicissituds del poble català i per la seva lluita de sempre per la dignitat i la llibertat".

Antoni Muñoz deixa a Catalunya un notable llegat com a historiador i divulgador i un entranyable record entre els alumnes i amics. El seu cos serà enterrat a Villalba (Madrid).

stats