Cultura 31/12/2013

Mor la mare de Montserrat Roig, Albina Francitorra, als 101 anys

Activista política i literària, va ser la matriarca d'una nissaga de dones importants de la cultura catalana

Ara
1 min

BarcelonaAlbina Francitorra i Alenyà va néixer el 3 de febrer de 1912 a Barcelona, en el si d'una família burgesa de l'Eixample, amb un pare mestre d'obres i una mare mestressa de casa que li va fer aprendre lliçons de piano. Als anys 20, després d'estudiar taquimecanografia, comptabilitat i francès, es va posar a treballar en una botiga i va escriure a la revista independentista 'Nosaltres sols' i a 'La Rambla'. Va esquitxar d'altres publicacions amb alguns articles i als 70 anys es llicenciaria en Filologia.

Va defensar els seus ideals catalanistes i republicans, i va acostar-se tant com va poder a la seva vocació d'escriptora, que va viure a través de la filla Montserrat. "Recordo el 14 d'abril de 1931 la ciutat eufòrica. Anaven camions amb grups cridant 'Visca Macià, Mori Cambó!'", deia en un article del seu nét a 'El País'. "Jo era republicana i n'estava contenta. Vaig anar a Montjuïc on tot era una gran festassa". Un any després, el 1932 es casaria amb Tomàs Roig, escriptor, poeta i advocat, i el 1933 va votar en les primeres eleccions on es permetria el sufragi femení.

Amb el marit, de seguida va tenir fills. Entre els seus 7 descendents hi destacaven figures importants de la cultura catalana, sobretot l'escriptora Montserrat Roig –de qui va ser arxivera i secretària–, però també de l'actriu Glòria Roig, l'activista Maria Isabel Roig i la guionista Carmina Roig (creadora de 'Los Lunnis').

stats