Obituari
Cultura 08/03/2019

Mor el músic i musicògraf català Lluís Millet i Loras

Va ser director del cor de l’Orfeó Català entre 1977 i 1981

Ara / Acn
2 min
Lluís Millet i Loras

BarcelonaEl músic i musicògraf català Lluís Millet i Loras ha mort aquest dijous als 79 anys d'edat. Nascut a Barcelona el 15 de maig de 1939, va dedicar la seva vida personal i professional a l’Orfeó Català i al Palau de la Música Catalana. Va ser director del cor de l’Orfeó Català (1977-81) i també membre de la Junta Directiva de l'Associació. Va ser membre fundador de la Revista Musical Catalana en la seva segona etapa a partir de 1984; va impulsar el cicle El Primer Palau i va treballar com a assessor musical de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música durant molts anys. Va escriure nombrosos articles i estudis sobre temàtica musical en diverses publicacions especialitzades. L’Associació Orfeó Català i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana han lamentat "profundament la seva pèrdua i han demanat un record per la seva ànima".

Millet i Loras era fill de Lluís Maria Millet i Millet i nét de Lluís Millet i Pagès, fundador de l’Orfeó Català. Lluís Millet i Loras va fundar l’Orquestra de Cambra Lluís Millet, l'1 de febrer de 1958, i va dirigir diverses agrupacions simfòniques i nombrosos conjunts de cambra, com l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu o l’Orquestra Ciutat de Barcelona, amb la qual va donar la primera audició a l'estat espanyol de 'De Natura Sonoris' de Krzysztof Penderecki.

L'Orfeó i la 'Revista Musical Catalana'

Des de 1973 va intensificar la dedicació a la direcció coral i va destacar com a director de l'Orfeó Català durant el període 1977-81. Amb l'Orfeó Català va dirigir les obres més representatives del repertori tradicional català i també importants creacions de la polifonia clàssica com el 'Magnificat' de Schütz o les 'Cantates' i 'Motets' de J. S. Bach.

Va tenir un paper cabdal en la recuperació de la 'Revista Musical Catalana', de la qual va ser membre fundador en la seva segona etapa a partir de 1984, junt amb Pere Artís i Jaume Comellas, i en va ser el director musical fins el 2011. Impulsor del cicle El Primer Palau l’any 1996, i membre de la Junta Directiva de l’Orfeó Català, en els darrers anys va ser assessor musical de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

stats