Cultura 11/06/2015

Mor el saxofonista Ornette Coleman, pare del 'free jazz'

El músic va ser la figura fundacional del gènere als anys 60 amb l'àlbum 'Free Jazz: A Collective Improvisation'

Ara
2 min
Ornette Coleman el 2006 en una actuació / REUTERS

BarcelonaEl saxofonista i compositor nord-americà Ornette Coleman, una de les principals figures de la història del jazz, ha mort aquest dijous a Nova York als 85 anys d'una aturada cardíaca.

Nascut a Fort Worth (Texas), el 9 de març del 1930, Coleman va ser un dels grans innovadors del jazz, va alliberar-lo de les seves estructures convencionals. Als anys 60 va revolucionar l'escena musical amb l'àlbum d'estudi, 'Free jazz: a collective improvisation' (1960), que va posar les bases d'un nou moviment i fins i tot li va donar nom: el terme 'free jazz'. El disc també va generar una forta polèmica perquè capgirava els cànons del jazz. De fet, molts crítics van ser refractaris a l'atreviment del saxofonista. La història, però, el va acabar reconeixent com un dels grans noms de la música del segle XX.

Partidari de buscar el gaudi de l'aventura, Coleman va ser una de les figures essencials de la cultura afroamericana, en el sentit que va ser un dels més actius a l'hora de reivindicar una lectura –i una pràctica– de la música des de la perspectiva afroamericana. I des del principi, tant Coleman com altres músics vinculats al 'free jazz', van vincular la música a la lluita pels drets civils i el contingut social. Formalment, Coleman va buscar la llibertat en les arrels folklòriques del blues, amb la qual cosa volia connectar el seu present amb el passat de la lluita i la cultura afroamericana.

El repte que va assumir al disc 'Free jazz', però, no va ser un cas aïllat, perquè el mateix Coleman ja havia començat a dibuixar el futur del jazz a 'The shape of jazz to come' (1959), un disc d'avantguarda que va enregistrar amb el trompetista Don Cherry, el baixista Charlie Haden i el bateria Billy Higgins, i que apareix en la majoria de llistes d'àlbums fonamentals de la història del jazz.

stats