Obituari
Cultura 13/01/2022

Mor Ronnie Spector, la líder de les Ronettes

La cantant va triomfar amb cançons com 'Be my baby' i 'Walking in the rain'

3 min
Ronnie Spector durant una actuació el 2010 a Nova York.

Ronnie Spector sempre va defensar que la banda que va fundar amb la seva germana i la seva cosina, les llegendàries Ronettes, eren diferents. Explicava que als concerts, els joves es tiraven per terra i entraven en èxtasi a ritme de rock and roll. La banda va triomfar als anys seixanta i les seves cançons, com Be my baby i Walking in the rain, continuen formant part de la banda sonora de moltes generacions. Spector ha mort als 78 anys a causa d'un càncer i també el seu comiat ha estat diferent. Spector, que va sobreviure a un matrimoni infernal amb el productor musical Phil Spector, ha demanat als seus seguidors que no es gastin els diners en flors sinó que els enviïn com a donatius a les cases d'acollida per a dones de les seves ciutats o a la Fundació American Indian College, que ajuda a l'educació dels indis americans.

La seva família ha explicat que la cantant ha mort a casa seva, acompanyada de la seva família i del seu marit. "El nostre estimat àngel a la terra, Ronnie, ha deixat aquest món després d'una breu batalla contra el càncer. Ho ha pogut fer en pau, acompanyada de la seva família i abraçada al seu marit, Jonathan. La Ronnie ha viscut la vida amb una mirada brillant, una actitud orgullosa, un sentit de l'humor genial i un somriure a la cara".

Nascuda a Nova York amb el nom de Veronica Bennett, la cantant va començar a actuar el 1959 amb la seva germana, Estelle Bennett i la seva cosina, Nedra Talley. Eren molt joves, tot just estaven fent secundària i actuaven amb el nom de The Darling Sisters. Aviat van destacar i van actuar a l'Apollo de Harlem. La seva manera de cantar i ballar va atraure Murray K, un famós DJ, que les va portar a les discoteques més famoses de Nova York, com Peppermint Lounge. Quan el 2007 va entrar a formar part del Saló de la Fama, la cantant va dir que "els anys 60 van ser tan meravellosos com semblen". Va ser l'època d'esplendor de les Ronettes. El 1963 van llançar la cançó que els va donar la fama, Be my baby. Va ser poc després que el productor Phil Spector entrés a les seves vides. "Els músics deixaven de fer el que estaven fent, apartaven guitarres i bateries, i miraven la noia que acabava d'arribar", explicava Spector en una entrevista a la publicació Rolling Stones el 2016. "Cridaven, però quina veu! I jo deia, ¿us referiu a mi? ¿Una noia de Spanish Harlem?"

Poc després que la banda firmés el contracte amb Phil Spector, la cantant es va casar amb ell. Spector va produir tots els seus grans èxits. La líder de les Ronettes recordava que aquells anys van estar marcats per la violència i l'abús; hi havia dies que Spector ni tan sols la deixava sortir de casa i l'aïllava, li prohibia veure les notícies ni saber res del món exterior. "Com he dit moltes vegades, va ser un productor brillant, però un marit horrible", va explicar la cantant poc després de la mort de Spector. "Desafortunadament, en Phil no era capaç de viure ni de funcionar fora de l'estudi de gravació. Tanmateix, encara somric quan escolto la música que vam fer junts. La música quedarà per sempre".

Finalment, es van separar el 1972, però no va ser gens fàcil per a la Ronnie tornar als escenaris: "No creia possible tornar a actuar, i això que cantar era la meva vida. Estava en estat de xoc perquè ell era la persona que escrivia i produïa les cançons, creia que no podria tornar als escenaris". Però va tornar, el 1976. Els èxits van arribar el 1986, quan va tornar a gravar Be my baby amb Eddie Money. I les noves generacions van conèixer la seva veu. Va tornar a fer gires. El 2016 va gravar English heart, i aleshores va dir que si 50 anys enrere li haguessin dit que continuaria gravant les mateixes cançons hauria respost: "T'has tornat boig".

stats