Nit de Santa Llúcia
Cultura 13/12/2013

El discurs de Muriel Casals, en 10 frases: "Junts estem fent el camí cap al nostre futur. Sí, i sí: no en tinguem cap dubte"

La presidenta d'Òmnium Cultural ha apel·lat al dret de Catalunya a "decidir el seu futur" amb "normalitat i democràcia". Ha lamentat també la crisi del sector editorial, però ha celebrat que el consum de literatura en català augmenti.

Jordi Nopca
2 min
La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals,  ahir a la Nit de Santa Llúcia.

Barcelona1. Som més a prop que mai de ser un país normal.

2. Escriptors, editors, llibreters i escriptors han patit una crisi que ha afectat profundament la cultura catalana. És lamentable que la Generalitat hagi retirat una part del seu suport, però es troba en la lògica de retallades pressupostàries i de l'espoli fiscal del govern central.

3. El Ministeri d'Educació i Cultura està més preocupat per acabar amb la cultura catalana que no pas per fomentar-la. Malgrat tot, el consum de literatura en català ha augmentat: cada dia som més les persones que llegim en la nostra llengua.

4. És una bona notícia que fa poc que hem superat els 10 milions de parlants.

5. Són temps difícils però hem aguantat temps pitjors.

6. Volem un país on la cultura no hagi de demanar permís per sobreviure. Volem un país on sigui el parlament quin model educatiu vol.

7. En un país normal és lògic que la seva gent prengui democràticament les grans decisions que l'afecten. Per això treballarem per la consulta que celebrarem el proper 9 de novembre. Farem la consulta al 2014, coincidint amb el 300 aniversari de la derrota que va acabar amb les nostres lleis.

8. Catalunya és una nació i té dret a decidir el seu futur. Els que no volen aquesta premissa s'han exclòs ells sols. Hi ha hagut, però, partits capaços de sumar, i això és una multiplicació de les nostres forces.

9. Demanem als votants, als militants i als dirigents de les opcions que s'han manifestat a favor de la lliure determinació de Catalunya perquè seguim com ara, anteposant el país als seus partits.

10. Malgrat els temors i les amenaces, els ciutadans de Catalunya hem decidit que la democràcia és el nostre camí. No en coneixem cap altre, i junts estem fem el camí cap al nostre futur. Sí, i sí: no en tinguem cap dubte. Amb normalitat i democràcia, donarem satisfacció a l'opció que dignament ens correspon.

stats