CULTURA
Cultura 23/05/2012

Muriel Casals: "S'acosta el moment de prendre decisions transcendentals"

Les 5 frases del discurs de la presidenta d'Òmnium en rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona

Laura Serra
1 min

BarcelonaDesprés de rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de mans de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, la presidenta d'Òmnium Cultural –entitat que celebra els seus 50 anys– ha fet de nou un discurs compromès. Aquest n'és un resum en deu frases.

1. "Catalunya ha arribat a un punt de no-retorn en la seva relació amb l'Estat. Més que mai cal fer un salt endavant", ha dit Casals. "Quan mirem al futur què hi veiem? Un cel ennuvolat, de moment. La crisi econòmica, financera i moral ens pesa com una llosa. La crisi és un fenomen global, i nosaltres la patim en un grau de cruesa".

2. "Ens cal practicar la nostra independència cultural. El català no està en condicions d'igualtat amb el castellà i, tot i els pressupostos ajustats, no s'ha de fer un sacrifici en un àmbit com la llengua".

3. "Demanem al Govern i a les administracions catalanes la màxima contundència en la defensa del nostre patrimoni cultural, i en les competències en cultura i educació. És anòmal que un estat hostil actuï competint amb el govern català quan seria lògica la cooperació".

4. "Necessitem assolir la independència fiscal. Hem de poder decidir la nostra política econòmica, hem de recaptar i distribuir els nostres impostos. Abans era un prec, ara és una urgència. La nostra relació amb Espanya és d'un deute permanent que no ens volen pagar. Necessitem una hisenda pròpia".

5. "S'acosta el moment de prendre decisions transcendentals", ha dit Casals. Ha demanat el consens de les forces polítiques i ha posat a disposició les 28 seus i els 30.000 socis d'Òmnium Cultural.

stats