Premis Grammy Llatins 2023

L'amor trencat de Rosalía triomfa als Grammy Llatins de Karol G i Shakira

Les artistes colombianes guanyen tres premis en la gala celebrada a Sevilla

3 min
Rosalía interpretant 'Se nos rompió el amor' a la gala dels Premis Grammy Llatins 2023 a Sevilla.

BarcelonaLes cantants colombianes Karol G i Shakira i la mexicana Natalia Lafourcade han sigut les grans triomfadores dels 23ns Grammy Llatins amb tres premis cadascuna, els mateixos que s'ha endut el productor argentí Bizarrap. Tanmateix, en la gala celebrada a Sevilla aquest dijous, dos dels grans protagonistes han sigut Rosalía i Rauw Alejandro. A la mateixa ciutat on el 2019, a la cerimònia dels Goya, havia versionat la rumba Me quedo contigo de Los Chunguitos, Rosalía ha obert la nit interpretant la cançó Se nos rompió el amor, la composició de Manuel Alejandro que Rocío Jurado va convertir en immortal el 1985. La de Sant Esteve Sesrovires l'ha vestit de flamenc, amb el so dominant de les guitarres flamenques, apropant-la a la lectura que en van fer les germanes Bernarda i Fernanda de Utrera i que Pedro Almodóvar va incloure a la pel·lícula Kika (1993).

Més enllà de l'homenatge a aquests quatre referents, la tria de la cançó obria també la porta a la interpretació en clau sentimental, com si expliqués la relació que va tenir amb el porto-riqueny Rauw Alejandro. Per acabar-ho d'adobar, l'exparella de Rosalía va intervenir a la gala per homenatjar Laura Pausini, l'artista italiana que ha rebut el Grammy que reconeix la Persona de l'Any, i versionar Se fue, una altra cançó de la fi de l'amor, la que enyora la dolça mel que havia tastat als seus llavis... Val a dir que tant el repertori de Rocío Jurado com el de Laura Pausini en va ple, de cançons sobre trencadisses sentimentals i amors fets malbé de tant fer-los servir.

Per cert, tant Rosalía com Rauw Alejandro han marxat sense premi: ella tenia una nominació per Despechá a la categoria d'enregistrament de l'any que ha guanyat Natalia Lafourcade amb De todas las flores; i ell per Saturno a millor àlbum de música urbana, un guardó que s'ha endut Karol G amb Mañana será bonito. En uns Grammy Llatins que han recompensat el reggaeton, Karol G ha fet doblet amb Mañana será bonito, que també ha guanyat el Grammy a àlbum de l'any. El tercer premi per a la colombiana ha sigut a la categoria de millor fusió / interpretació urbana per Tqg, la cançó en què col·labora Shakira, l'altra cantant colombiana amb tres premis, perquè al compartit amb Karol G n'ha sumat dos amb la Bzrp Music Sessions, Vol. 53: cançó de l'any i millor cançó pop. És a dir, doble recompensa per a la cançó en què Shakira es deixava anar contra la seva exparella, l'exfutbolista Gerard Piqué, a qui dedicava versos com "Me dejaste de vecina a la suegra / Con la prensa en la puerta y la deuda en Hacienda". Per cert, el dilluns 20 de novembre comença a l'Audiència de Barcelona el judici en què Shakira fa front a l'acusació de defraudar 14,5 milions d'euros a Hisenda i que podria comportar una pena de presó de fins a vuit anys i dos mesos si abans no hi ha un acord de conformitat amb la Fiscalia.

Shakira amb els tres Grammys llatins 2023.
Karol G amb els tres Grammys llatins 2023.

A la cadena Karol G-Shakira s'hi afegeix Bizarrap, un altre amb tres Grammys llatins: els dos compartits amb Shakira i un tercer a la millor cançó urbana per la Bzrp Music Sessions, Vol. 52 feta amb el canari Quevedo i popularment coneguda com Quédate. La quarta triomfadora de la nit ha sigut Natalia Lafourcade: enregistrament de l'any i millor cançó de cantautor per De todas las flores i millor àlbum de cantautor.

Les 56 categories dels Grammy llatins 2023 també han repartit premis per a Niña Pastori (àlbum de flamenc), Julieta Venegas (àlbum de pop vocal), Molotov (àlbum de rock), Juanes (àlbum de pop-rock), Monsieur Periné (àlbum de música alternativa), Grupo Niche & Orquesta Sinfónica Nacional de Colombia (àlbum de salsa), Chucho Valdés & Paquito D'Rivera amb Reunion Sextet (àlbum de jazz), Omara Portuondo (àlbum tropical tradicional), Quinteto Astor Piazzolla (àlbum de tango), Tego Calderón (interpretació de reggaeton) i Joaquina (nova artista), entre d'altres. Curiosament, hi ha hagut un premi ex aequo compartit per Fórmula, vol. 3 de Romeo Santos i A mi manera de Sergio Vargas en la categoria de millor àlbum de merengue/bachata. I el premi per al compositor de l'any ha sigut per al mexicà Edgar Barrera, responsable de cançons per a Christina Aguilera, Chayanne, Christian Nodal, Grupo Frontera & Bad Bunny i Rels B, entre altres.

stats