Música

La cantant de 78 anys que ha superat Mariah Carey com a Reina de Nadal

La nadala 'Rockin' around the Christmas tree', de Brenda Lee, supera per primera vegada 'All I want for Christmas is you' al rànquing nord-americà de Billboard

2 min
Brenda Lee i Mariah Carey en els seus videoclips nadalencs.

BarcelonaDes que Mariah Carey va publicar el 1994 la nadala All I want for Cristmas is you, aquesta cançó s'ha convertit en la banda sonora oficial de Nadal als Estats Units. Fins al punt que, durant un any, la cantant va intentar enllaçar el seu nom per sempre a aquestes festes i ser patentada com a Reina de Nadal per poder generar marxandatge nadalenc amb la seva imatge, cosa que va descartar el 2022 l'Oficina de Marques Registrades i Patents dels Estats Units. Un any després, arriba la segona clatellada nadalenca per a Mariah Carey: resulta que l'entranyable nadala Rockin' around the Christmas tree, un tema de Brenda Lee que va enregistrar quan tenia 13 anys, el 1958, i que va sortir ara en fa 65, ha superat per primera vegada All I want for Christmas is you al rànquing nord-americà de Billboard.

Des del 2019, All I want for Christmas is you era l'èxit inqüestionable de les festes i assolia el cim del rànquing setmanal de senzills nord-americans Billboard Hot 100. Hi ha estat durant un total de 12 setmanes en els últims anys. Rockin' around the Christmas tree li anava al darrere els últims quatre anys, amb el número 2, però cap setmana no havia superat l'èxit de Carey. Un nou vídeo amb Brenda Lee vestida de vermell, que havia de servir per celebrar els 65 anys del tema escrit per Johnny Marks, ha catapultat la seva popularitat. La cantant es va retirar del directe el 2020.

La notícia ha estat un regal d'aniversari inesperat per a l'artista, coneguda com la Princesa del Pop durant els anys 50 i 60, que el dilluns que ve farà 79 anys. És l'artista de més edat que assoleix aquesta fita a la llista Billboard Hot 100. La cançó no va ser un èxit immediat quan va sortir, a finals dels 50, sinó que va passar sense pena ni glòria fins que als anys 60 la popularitat de Brenda Lee la va impulsar gràcies a I'm sorry. L'esclat definitiu va venir després. Si el tema de Mariah Carey va ser reimpulsat gràcies al cinema per Love actually, el de Brenda Lee ho va ser per Sol a casa. Des de llavors sempre ha estat popular pels volts de Nadal.

És probable que aquest èxit de Brenda Lee no desbanqui Mariah Carey, especialista en rendibilitzar el seu hit de Nadal. La cançó és un del centenar de temes de la història que són disc de diamant (deu vegades disc de platí) perquè ha venut més de 10 milions d'unitats. Segons The Economist, el 2017 ja havia guanyat més de 60 milions de dòlars en royalties per All I want for Chtristmas is you. Fa uns dies afirmava en una entrevista que "el Nadal passat no va ser el millor", i espera que aquest ho sigui. Des del 15 de novembre al 17 de desembre la cantant està immersa en la gira Merry Christmas one and all!, que acaba al Madison Square Garden de Nova York.

stats