Música
Cultura Música 19/04/2023

El cicle Ibercamera fa 40 anys: "El millor encara ha d'arribar"

El cicle de clàssica celebra l'aniversari amb Beethoven i Mahler

2 min
El mestre hongarès Adam Fischer

Sant Just DesvernEl cicle Ibercamera està a punt de celebrar la 40a edició. En la presentació de la temporada 2023-24, aquest dimecres, el fundador d'Ibercamera, Josep Maria Prat, ha assegurat que no vol convertir l'aniversari en un "exercici de nostàlgia" i està més interessat en mirar cap al futur. Malgrat tot, sí que s'ha permès una llicència: ha fet la presentació a La Catedral, un dels espais més imponents del taller del desaparegut arquitecte Ricardo Bofill a Sant Just Desvern. Allà és on Prat va organitzar el primer concert, el maig del 1980, amb obres de compositors com ara Johann Sebastian Bach, Bernd Alois Zimmermann, Joan Guinjoan, Krzysztof Penderecky i Zoltán Kodaly. Ara han sigut els fills de Bofill, Ricardo i Pablo, qui li han tornat a obrir les portes.

Pel que fa a les línies de futur, Prat explica que es concentraran en la interpretació: "El focus d'aquesta temporada i de les que vindran estarà basat cada vegada més en la interpretació. "Totes les decisions que estem prenent estan basades en la recerca de l’excel·lència en la interpretació", insisteix Prat, que subratlla: "El millor encara ha d'arribar".

Des del 1984, Ibercamera ha fet més de 1.100 concerts, ha venut més d'1,4 milions d'entrades, ha col·laborat amb 370 orquestres i amb més de 2.500 músics, i ha destinat més de 7.000 entrades a accions socials i joves. "Ens sentim continuadors concrets de la tradició filharmònica i de la societat civil de Barcelona", diu Prat. La pròxima temporada inclourà vuit concerts i un altre de més extraordinari entre el 20 de novembre i el 25 d’abril del 2024, repartits entre L'Auditori i el Palau de la Música. El primer serà una gala commemorativa a L'Auditori amb la Novena simfonia de Beethoven, interpretada per l'Orquestra Nacional de Lió i l'Orfeó Català, que debutarà a Ibercamera. També hi participarà una col·laboradora de llarg recorregut amb Ibercamera, la pianista portuguesa Maria João Pires.

Un altre plat fort de la programació serà un Messies de Händel capitanejat per la directora Mireia Barrera, perquè segons Prat ara és el seu moment per fer-lo. “Hem muntat el Messies que la Mireia ha volgut. Ella és una música extraordinària", diu Prat. Aquest concert estarà inclòs en els actes commemoratius del centenari de Victòria dels Àngels. També hi haurà una versió del Concert d'Aranjuez, interpretat per l’Orquestra Filharmònica d’Hongria i la guitarrista Ana Vidovic, que va ser una revelació la temporada passada. Aquest concert tindrà el valor afegit que s'hi estrenaran uns arranjaments dels Valsos romàntics d'Enric Granados. "Els grans clàssics els hem fet relativament poc", diu el promotor. Un altre dels concerts destacats és el que el vetarà pianista italià Maurizio Pollini oferirà al Palau de la Música.

La programació també inclou la Consagració de la primavera, d'Igor Stravinski, dirigida per Andrés Orozco-Estrada; el Rèquiem de Mozart, dirigit per Teodor Currentzis, i la Cinquena simfonia de Gustav Mahler, dirigida per Ádám Fischer. "Fischer és un mahlerià d'una autenticitat i una intensitat extraordinàries", assevera Prat. Completen la programació un recital de la pianista Martha Argerich i el debut a Barcelona d'Alexandre Kantorow, considerat un fenomen del piano actual.

stats