Música
Cultura Música 17/03/2023

Estrena mundial del 'Concert per a violí' de Benet Casablancas

L'obra, un dels grans reptes del compositor sabadellenc, la interpreten Leticia Moreno i l'Orquestra Nacional d'Espanya a Madrid

1 min
El compositor Benet Casablancas en una imatge d'arxiu.

Barcelona"És el repte més gran de Benet Casablancas des de l'òpera L'enigma di Lea (2019)", assegura Ramón Puchades, oboè de l'Orquestra i Cor Nacionals d'Espanya (OCNE). Es tracta del Concert per a violí - The door in the wall (H.G. Wells), del compositor de Sabadell que estrena l'OCNE, amb la violinista Leticia Moreno com a solista, a l'Auditori Nacional d'Espanya, a Madrid. Els concerts, sota la batuta de David Afkham, director titular i artístic de l'OCNE, seran el 17, 18 i 19 de març a Madrid i els dies 24 i 25 al Palau de l'Òpera de la Corunya.

Casablancas coincideix amb l'apreciació de Puchades. Efectivament, és tot un repte perquè, malgrat que anteriorment ja ha fet altres obres concertants, és la primera vegada que en fa una d'aquestes "dimensions tan importants": "És un canvi d'escala, passar d'obres de cambra a una composició per a gran orquestra".

L'obra de Casablancas, que s'interpreta en un programa completat amb la Simfonia núm. 6 en la major d'Anton Bruckner, s'estructura en tres moviments, amb el violí de la madrilenya Leticia Moreno com a fil conductor, i acaba amb un finale dedicat a les víctimes de la guerra d'Ucraïna, un interludi melòdic, "com una cançó popular infantil ucraïnesa", que Casablancas va compondre quan va esclatar el conflicte bèl·lic.

L'estrena mundial del Concert per a violí - The door in the wall (H.G. Wells), que remet a un conte de l'escriptor britànic, forma part de la programació de la temporada de Casablancas com a compositor resident del Centro Nacional de Difusión Musical (CNDM).

stats