Música
Cultura Música 09/07/2022

El Festival Cruïlla aplega 72.000 espectadors en quatre dies

Només el 5% del públic d'aquesta edició és de fora de Catalunya

2 min
Ambient i espectadors al Cruïlla

Barcelona"No us donarem dades de rècord d'assistència. No volem ser els més grans sinó els millors", ha dit el director del Festival Cruïlla, Jordi Herreruela. Tanmateix, sí que ha compartit que l'edició del 2022 es tanca aquest dissabte amb 72.000 espectadors, repartits en quatre dies. És una xifra similar a la del 2019, quan el festival va batre el seu rècord d'assistència amb 77.000 persones. "Estem eufòrics per com han anat aquestes quatre jornades. El Cruïlla marca el camí de com han de ser els festivals del futur", ha dit el seu director poc abans de l'inici de l'última jornada al Parc del Fòrum, la dels concerts d'artistes com Juan Luis Guerra i Rubén Blades. Segons les dades facilitades per Herreruela, dimecres va haver-hi 11.000 espectadors; dijous, 15.000; divendres, 21.000, i la previsió per a dissabte era arribar als 25.000. Aquestes xifres no compten les 2.000 persones que, tot i tenir abonament per a les quatre jornades, no van anar als concerts de dimecres, probablement a causa de la pluja. En total s'han venut 9.500 abonaments de més d'un dia. "La resta són entrades de dia", ha afegit.

Pel que fa a la procedència del públic, només "el 5%" ve de fora de Catalunya. "És important que la gent de la ciutat es trobi esdeveniments fets per a ells. A més, és un públic que podem convocar al llarg de l'any amb cicles com el Cruïlla de Tardor", ha explicat Herreruela, que sense mencionar explícitament cap altre festival ha defensat la "sostenibilitat" del model del Cruïlla. "El camí dels festivals té a veure amb la sostenibilitat. Hem de reconèixer que els grans esdeveniments tenen un impacte enorme en el seu entorn i que ens toca treballar per reduir-lo, per compensar-lo. I l'impacte més gran que tenen els grans esdeveniments és el transport del públic internacional. En el nostre cas, el 95% del públic és local", ha dit Herreruela. El model del Cruïlla també inclou un percentatge important d'artistes espanyols i catalans, una programació internacional d'artistes "singulars que feia temps que no venien a la ciutat".

Continuïtat al Parc del Fòrum

El contracte del Cruïlla amb BSM (l'empresa municipal que gestiona els usos del Parc del Fòrum) ha finalitzat en aquesta edició. "Ara toca renovar-lo. No tenim cap neguit en aquest sentit", assegura Herreruela, que confia poder renovar el contracte per a tres o quatre anys més. Cal recordar que el Cruïlla només ocupa el Parc del Fòrum pròpiament dit, i no utilitza ni l'esplanada on el Primavera Sound situa els escenaris principals, ni els terrenys de la platja del Fòrum que són a Sant Adrià de Besòs i on es fa el Barcelona Beach Festival i una part del Primavera Sound.

stats