Música
Cultura Música 04/04/2023

El Festival de la Porta Ferrada 2023 vol superar els 50.000 espectadors

Pink Martini inauguraran una edició que inclou concerts de Wilco, Ben Harper i Jorge Drexler, entre d'altres

3 min
El grup Pink Martini.

BarcelonaEl Festival de la Porta Ferrada ha presentat aquest dimarts la programació gairebé completa de la 61a edició, que se celebrarà a Sant Feliu de Guíxols del 30 de juny al 20 d'agost. Fins ara ja s'havien anunciat els concerts de Wilco, Pat Metheny, Jorge Drexler, Ludovico Enaudi i Ben Harper, entre d'altres, als quals s'han afegit grups i artistes com Pink Martini, Mishima, Ismael Serrano, Crystal Fighters, Rodrigo Cuevas, El Barrio, La Pegatina, Carles Marigó i el quartet Kebyart. Tot plegat, més de quaranta espectacles, inclosos els del Saltat, el festival de l'humor que del 30 de juny al 9 de juliol programa comediants com Berto Romero, Leo Harlam, Les Luthiers (immersos en la gira de comiat), Bruno Oro i el duo Oye Polo.

El director artístic del festival, Albert Mallol, ha explicat que espera anunciar "cinc o sis" espectacles més, d'acord amb l'eclecticisme artístic habitual: pop-rock, jazz, pinzellades de clàssica i, aquest any, una incursió en les anomenades músiques urbanes del país amb el concert que compartiran el grup de trap 31 Fam i Mushka, l'emergent germana de Bad Gyal. "L'edició de l'any passat va ser espectacular i, per a aquesta, ens disposem a obrir nous camins amb la transversalitat com a marca de la casa", diu Mallol. La transversalitat va del rock alternatiu de Wilco al jazz-flamenc de Michel Camilo & Tomatito, i del pop de Blaumut al grup de versions (de Queen) God Save The Queen.

El festival, organitzat per la promotora The Project i l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, té entre els seus objectius superar els 50.000 espectadors que va fregar el 2022: van ser 49.357, segons les dades facilitades pel festival, per sobre dels 42.380 de 2019 (l'últim any prepandèmic). Una de les claus del creixement va ser la incorporació del Guíxols Arena com a recinte principal: un espai amb més aforament, que pot arribar a les 5.000 persones, com va passar l'any passat amb el concert d'Estopa. Tanmateix, Porta Ferrada no renuncia a l'Espai Port, però el reserva per a actuacions de proximitat, amb aforaments més íntims; serà el lloc dels concerts de Ramon Mirabet (22 de juliol), Mishima (23 de juliol), Laura Andrés (28 de juliol) i Ismael Serrano (30 de juliol). A l'Espai Port també hi haurà el 29 de juliol l'homenatge als 50 anys de la música laietana a càrrec de la Barcelona Art Orchestra i convidats especials com Carles Benavent, Joan Albert Amargós, Xavier Batllés i Toti Soler, història viva de la música catalana.

La inauguració oficial de la programació musical la protagonitzarà el 7 de juliol el grup nord-americà Pink Martin, que fins ara havia sovintejat un altre festival empordanès, el de Peralada. No serà l'únic nom que s'estrena a Porta Ferrada: també hi debutaran Niña Pastori (6 d'agost) i El Barrio, l'artista de Cadis que omple el Palau Sant Jordi cada vegada que visita Barcelona. Tot fa pensar que el seu concert a Sant Feliu de Guíxols el 20 d'agost serà el més multitudinari d'aquesta edició.

Porta Ferrada presenta uns quants programes dobles, com ara el de l'australià Xavier Rudd i la vigatana Núria Graham (14 de juliol), el de l'asturià Rodrigo Cuevas i el gallec Baiuca (11 d'agost) i el de La Pegatina i Macaco (15 d'agost), a més del més habitual de Fangoria i Les Nancys Rubias (16 d'agost), en què compareixen cartell Alaska i el seu marit, Mario Vaquerizo.

Més enllà del Guíxols Arena i l'Espai Port, el festival també s'escampa pel monestir, la sala Las Vegas i la Casa Trascher. El monestir aplega la programació de música clàssica, amb propostes com Breaking Bach + AI, del pianista Carles Marigón amb el violinista Pedro González. El pati de la Casa Trascher acollirà el concert del quartet Kebyart. I per la terrassa de Las Vegas hi passaran les germanes Joana i Carla Serrat, Selma Bruna (del trio Marala) i Myriam Swanson amb Jordi Mena.

El pressupost del 61è Festival de la Portada Ferrada serà d'uns 2 milions d'euros. L'organització espera obtenir el 75% dels ingressos de la taquilla; el 25% restant prové de les aportacions de les administracions públiques (Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Diputació de Girona, Generalitat i ministeri de Cultura). Algunes entrades ja estan a la venda (amb preus que no superen els 65 euros), i la resta estaran disponibles aquest dimecres 5 d'abril a les 12 h a la web del festival.

stats