Música
Cultura Música 16/06/2022

La gran ruta per l'èxtasi valencià del Niño de Elche al Sónar

Estrena al festival el 'Concert de músika festera', amb una banda simfònica de 50 músics

2 min
La festa remeiera del Niño de Elche

BarcelonaPer al nou truc del Niño de Elche cal una banda simfònica de 50 músics valencians dirigits per Vicent Pérez Coleto, l’electrònica d’Ylia, el llibre En èxtasi. Drogues, música màkina i ball: viatge a les entranyes de la festa (Ara Llibres, 2004) de Joan Oleaque i, esclar, la complicitat del festival Sónar, que és on aquest divendres a les 18.15 h estrena l’espectacle Concert de músika festera. La k és la de la Ruta del Bakalao, i l’esperit fester connecta la música màkina amb “les traques de les falles, les marxes de Moros i Cristians, el Misteri d’Elx i la gresca valenciana de la qual és filla la Ruta”, detalla l’artista.

El llibre d’Oleaque, “una font brutal”, és la base dels textos que cantarà el Niño de Elche, que proposa una “reivindicació política de la festa, amb la mirada posada en les tradicions populars”. És gairebé una constant en la seva trajectòria, sobretot en espectacles com aquell Raverdial amb Los Voluble que va mostrar al Sónar del 2015 i en què col·lisionaven el techno de les festes rave i els verdiales tradicionals de Màlaga. “Però al Concert de músika festera la manera de treballar és diferent, perquè no es tracta de remesclar la banda amb l’electrònica, sinó de posar els dos elements de costat, i serà en la fricció on trobarem les semblances, que potser no n'hi ha en l’aspecte sonor però sí en el ritual, en la disfressa”, explica. Dit d’una altra manera, “no es tracta de fer que una banda de Moros i Cristians soni electrònica, ni cal posar els percussionistes a fer bombos de techno, perquè la banda ja sona amb l’esperit fester; i tampoc cal posar l’electrònica a fer marxes”. “Però en aquest fer camí plegats sí que hi trobem un diàleg interessant”, avança el Niño de Elche, que fa notar l’entesa "molt fluida amb el mític" Coleto, que, a més de ser trombonista de l’OBC i director de la Societat Musical del País Valencià a Barcelona, és compositor precisament d’obres per a la festa de Moros i Cristians.

“El Sónar és l’espai perfecte per presentar aquest projecte, per experimentar-lo. Jo tinc la confiança que el festival m’acompanya en la producció, i ells tenen la confiança que el que vull fer té sentit en el context del Sónar”, diu el Niño de Elche, que unes hores més tard pujarà a l’escenari del Sónar de Nit per acompanyar C. Tangana.

stats