Música

El LIFE Victoria 2023-2024 celebrarà el centenari de Victòria dels Àngels amb més de 40 recitals

La programació inclou noms com els d'Iréne Theorin, Dame Sarah Connolly, Simon Keenlyside, Dame Felicity Lott i Josep Maria Flotats

ARA
3 min
La soprano Iréne Theorin actuarà al Festival LIFE Victoria 2023-2024

BarcelonaEl Festival LIFE Victoria 2023-2024 celebrarà el centenari de la soprano Victòria dels Àngels amb més d’una quarantena de recitals i tindrà com a fil conductor Diàlegs possibles i impossibles amb Victoria de los Ángeles. La programació ha estat dissenyada a propòsit d'una entrevista del 1978 al programa Desert Island Discs a la BBC en què el periodista Roy Plomley va demanar a la soprano quins discos s’enduria a una illa deserta. Estirant aquest fil es desplega un calendari a partir del 3 d'octubre que inclou concerts de "diàlegs possibles" amb obres de Schubert, Debussy o Falla, a més a més d'òperes com Manon, Carmen o Faust. Els impossibles són peces que Victòria dels Àngels no va interpretar però que formen part de la seva personalitat artística, com Tristan und Isolde, Der Rosenkavalier o la poesia de Rainier Maria Rilke. Per exemple, l’actor Josep Maria Flotats debutarà al festival amb Marta Puig per recitar poemes de Rilke i Cartes a un jove poeta, també del poeta alemany, que és el llibre que Victòria dels Àngels va dir que s’enduria a una illa deserta. Per la seva part, Mercedes Gancedo i Sholto Kynoch oferiran una visió de les cançons goyesques de Granados, amb dramatúrgia i vestuari de Marc Busquets.

“Durant aquest any es faran homenatges a Victòria i se li dedicaran moltes Bohème i Madama Butterfly, que ens encanta, però des de la Fundació pensem que tenim l’obligació de seguir difonent el seu llegat perquè se la conegui més, i amb aquesta programació del LIFE Victoria aquest any la coneixerem tots millor”, ha assenyalat Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles. Entre els grans noms d'aquesta edició destaquen Dame Sarah Connolly, Simon Keenlyside, Dame Felicity Lott, Iréne Theorin, Adriana González, Marina Viotti, Julius Drake, Fleur Barron, Malcolm Martineau, Xavier Sabata, Tara Erraught i Kunal Lahiry. I la soprano Ofelia Sala, que va inaugurar la primera edició del LIFE Victoria el 2012, clausurarà la programació de concerts amb Julius Drake (21 d'octubre del 2024).

Debuts de Núria Rial, Natalie Dessay, Julie Fuchs i Elsa Dreisig

La soprano Natalie Dessay debutarà al festival junt amb el pianista Philippe Cassard (5 de març del 2024), així com les també sopranos Julie Fuchs amb Alphonse Cemin (16 abril del 2024) i Elsa Dreisig amb Romain Louveau (23 de gener del 2024). Miah Persson oferirà un programa al voltant de la comtessa d’Almaviva (10 d'octubre del 2023), i Golda Schultz ha creat un programa sobre de la relació entre Victòria i Marian Anderson. 

També debutarà al LIFE Victoria Núria Rial, que oferirà un programa específicament creat per al centenari (22 d'octubre del 2023), i Natalia Labourdette, artista resident d’enguany, serà l’encarregada d’inaugurar l’edició 2023 amb el tenor Laurence Kilsby i el pianista Kunal Lahiry (3 d'octubre del 2023) així com de celebrar també el centenari d’Antoni Tàpies, amic de Victòria dels Àngels, amb el quartet de vent SenArts, guanyador del Premi Xavier Montsalvatge del Concurs de les Corts (Fundació Tàpies, 20 de setembre del 2024).

La cançó catalana amb orquestra de gira per Catalunya

S’oferirà també un concert simfònic de cançó catalana al Palau de la Música amb alguns dels talents sorgits de la fundació, com Mercedes Gancedo, Irene Mas Salom, Montserrat Seró i Carles Pachón amb l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles dirigida per Pedro Pardo (Palau de la Música Catalana, 16 de gener del 2024). Aquest concert anirà de gira per Catalunya l'any 2024: L’Atlàntida de Vic (12 de gener), El Celler de Vila-seca (13 de gener), el Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès (26 d'octubre) i el Kursaal de Manresa (27 d'octubre).

stats