Música
Cultura Música 28/02/2023

Barcelona cedeix la Casa Hurtado a la Fundació Victoria de los Ángeles

L'acord amb l'Ajuntament coincideix amb la celebració del centenari del naixement de la soprano barcelonina

2 min
La Casa Hurtado serà una seu de la Fundació Victoria de los Ángeles

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona cedeix la Casa Hurtado, de l'arquitecte Guillem Busquets, a la Fundació Victoria de los Ángeles. L'acord s'ha anunciat aquest dimarts a la presentació de la commemoració del centenari del naixement de la soprano barcelonina. En aquesta casa de l'avinguda de Pedralbes s'instal·larà un centre de difusió musical, les obres del qual està previst que acabin el 2025. "La cessió de la Casa Hurtado dona continuïtat a la feina de la Fundació", diu la seva presidenta, Helena Mora.

La Casa Hurtado, una torre modernista de 400 metres quadrats construïda el 1906, era una casa d'estiueig de la família d'Antonio Hurtado Estapé, un argenter que vivia al carrer Portaferrissa, al barri Gòtic, i que va ser cofundador de l'Orfeó Català i un dels impulsors del Palau de la Música. La torre, una de les primeres obres de Busquetes, fa anys que està desocupada i actualment és propietat de l'Ajuntament, tot i que una part de la finca és d'una comunitat de veïns. A l'expropiació d'aquesta part l'Ajuntament hi destinarà 300.000 euros, tal com explica Joan Ramon Riera, regidor del districte de les Corts. La rehabilitació total implica una inversió d'1,2 milions d'euros.

Pel que fa a la programació de l'Any Victòria dels Àngels, els detalls es faran públics a la primavera, tot i que aquest dimarts ja se n'han avançat alguns. La inauguració oficial serà l'1 de novembre amb un acte i un concert a la Universitat de Barcelona (UB), per recordar precisament que la cantant va néixer a l'Edifici Històric de la UB, on el seu pare treballava com a bidell. També hi haurà una gala especial al Liceu amb direcció escènica del francès Vincent Huguet, concerts al Palau de la Música i al Teatro de la Zarzuela de Madrid, una exposició al Palau Robert dissenyada per Rafael R. Villalobos (el director escènic de la Tosca que es va veure fa unes setmanes al Liceu), una mostra del seu vestuari al Palau Güell, i una exposició digital elaborada per l'Arxiu Nacional de Catalunya. També es publicarà a biografia escrita pel periodista Pep Gorgori, comissari de l'exposició al Palau Robert. Òbviament, el festival de lied LIFE Victoria Barcelona dedicarà a la soprano la programació de les edicions del 2023 i el 2024.

L'Any Victòria dels Àngels està comissariat per Marc Busquets, director artístic de la Fundació, i es tancarà el 6 de novembre del 2024 al Palau de la Generalitat. “Des de la Fundació fa anys que treballem per descobrir i redescobrir les facetes de la cantant. El centenari és una oportunitat d’or per fer-la accessible al gran públic i perquè ella continuï present en l’imaginari col·lectiu del país”, explica Busquets. La commemoració compta amb suport de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, i el govern espanyol l'ha declarat esdeveniment d'especial interès públic, la qual cosa comporta incentius fiscals per a mecenes i patrocinadors.

La soprano Victòria dels Àngels (1923-2005) en una imatge d'arxiu.
stats