Música
Cultura Música 21/06/2023

Clara Peya, Rosalía i la Barcelona Art Orchestra, Premis Alícia 2023

L'Acadèmia Catalana de la Música ha reconegut la trajectòria de Joan Manuel Serrat

Ara
3 min
Foto de família de la gala dels Premis Alícia 2023

Barcelona"Naixem fent música, i amb música ens acomiadem", ha dit Joan Manuel Serrat en rebre el Premi Alícia a la trajectòria que atorga l'Acadèmia Catalana de la Música. I tot seguit la cantant Queralt Lahoz ha fet una magnífica versió de Pare, el clam ecologista de Serrat. Han sigut dos dels moments més emocionants de la gala de lliurament dels Premis Alícia 2023 que s'ha celebrat aquest dimecres a la sala Oriol Martorell de L'Auditori de Barcelona, i que ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Serrat, que ha fet un breu parlament en què ha lloat el talent i la dedicació dels premiats, és el quart artista reconegut amb el premi a la trajectòria després de Jordi Savall, Maria del Mar Bonet i Pau Riba.

Joan Manuel Serrat amb el Premi Alícia 2023 a la trajectòria.

Entre els guanyadors d'aquesta quarta edició dels guardons que porten el nom de la pianista Alícia de Larrocha hi ha hagut dos pianistes: Clara Peya, millor directe per la gira Perifèria, i Marco Mezquida, que juntament amb l'organista Juan de la Rubia i l'artista visual Alba G. Corral s'ha endut el premi interdisciplina per Bach & forward, el projecte que va impulsar el Palau de la Música. És el segon Alícia que rep Mezquida, que el 2021 en va guanyar un pel disc Talisman. També ha repetit guardó Rosalía, que no ha pogut assistir a la gala perquè està immersa en la gira de Motomami per festivals europeus; després dels dos del 2019 i el del 2022, ara n'ha rebut un quart, el tercer a la categoria d'internacionalització. El Taller de Músics ha sumat un segon premi al projecte social (que ja va guanyar el 2019), aquesta vegada pel Taller Obert.

En els guardons de l'Acadèmia Catalana de la Música s'han estrenat com a premiats Lluís Vidal, Néstor Giménez, Lluc Casares i Joan Vidal per les composicions del disc Ragtime stories de la Barcelona Art Orchestra; el Cor de Cambra del Palau de la Música per El cançoner popular contemporani; el Quartet Brossa pel disc Les transformacions; Alba Careta, com a artista emergent; l'Escola de Folk dels Pirineus, i la revista Mondo Sonoro.

La gala, conduïda per la periodista i humorista Ana Polo, ha sigut àgil i, efectivament, amb tocs d'humor ben amanits amb crítica. I a més a més de Queralt Lahoz, també hi ha hagut les actuacions musicals del Grup Vocal In Crescendo (que ha obert l'acte amb Cançó de matinada de Serrat), Momi Maiga, Sara Serrano i La Ludwig Band. També hi ha hagut un homenatge a Alícia de Larrocha, coincidint amb el centenari del seu naixement i amb la presència de la seva filla, Alícia Torra. Ana Polo, per cert, ha celebrat que els premis de l'Acadèmia de la Música portin el nom d'una dona, atès que en altres àmbits els premis prenen el nom d'homes: els Goya, els Gaudí, els Oscars...

Discurs de Gerard Quintana

En el seu discurs, el president de l’Acadèmia de Catalana de la Música, Gerard Quintana, ha lamentat que malgrat que el país viu un moment musical amb molt “talent”, especialment femení, amb artistes formats a casa i respecte internacional, els mitjans públics catalans no tenen “espai” per donar a conèixer el seu treball. “A la darrera crida de propostes del 33 cap projecte va ser musical. Haurem de veure quin és el paper de la música a la futura OTT de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Hem de resoldre el desequilibri entre l’entreteniment i el model de servei públic de la CCMA”, ha dit Quintana.

Els Premis Alícia, que s’entreguen anualment a aquells projectes o propostes que destaquen per la seva excel·lència i fomenten els valors creatius, artístics, culturals i socials de la música, són escollits pels acadèmics i les 44 entitats que conformen l’Acadèmia Catalana de la Música mitjançant una sèrie de votacions.

Tots els Premis Alícia 2023

Premi Alícia a l'autoria

  • Lluís Vidal, Néstor Giménez, Lluc Casares i Joan Vidal per les composicions del disc Ragtime stories de la Barcelona Art Orchestra 

Premi Alícia a la interpretació

  • Cor de Cambra del Palau de la Música per El cançoner popular contemporani

Premi Alícia a la interdisciplina

  • Bach & forward, de Marco Mezquida, Juan de la Rubia i Alba G. Corral 

Premi Alícia al talent emergent

  • Alba Careta 

Premi Alícia a la producció discogràfica

  • Les transformacions, de Quartet Brossa 

Premi Alícia al directe

  • La gira Perifèria, de Clara Peya 

Premi Alícia al projecte social

  • Projecte Taller Obert del Taller de Músics

Premi Alícia al projecte educatiu

  • Escola de Folk dels Pirineus

Premi Alícia a la internacionalització

  • Rosalía 

Premi Alícia al periodisme musical

  • Mondo Sonoro 
stats