Festivals d'estiu

Redescobrint el talent de Domènec Terradellas a Torroella de Montgrí

El festival empordanès inaugura la seva 42a edició amb una versió de l'oratori 'Giuseppe riconosciuto', a càrrec del conjunt Vespres d'Arnadí

1 min
Anna Alàs, Mercedes Gancedo i Rafael Quirant al Festival de Torroella de Montgrí
  • De Domènec Terradellas
  • Direcció musical: Dani Espasa, al capdavant de Vespres d'Arnadí
  • Amb Alicia Amo, Mercedes Gancedo, Anna Alàs, Rafael Quirant, Roger Padullés, Jorge Navarro Colorado.

Per a la primera nit de música clàssica a l'Espai Ter, el Festival de Torroella de Montgrí ha programat la recuperació històrica de l'oratori barroc Giuseppe riconosciuto de Domènec Terradellas, escrit el 1736 a Nàpols i inèdit als escenaris catalans fins al 1995. Es tracta d'una peça de factura musical extraordinària, amb una escriptura elegant i elaborada, que no anticipa la depuració del primer classicisme del segle XVIII, sinó que consolida l'estil i el gust de la monodia contrapuntística de mestres anteriors com Händel, Alessandro Scarlatti o Pergolesi.

La majoria de públic torroellenc desconeixia l'obra i el talent de Terradellas i va sortir del concert entusiasmat. L'execució dels intèrprets, la majoria d'ells catalans, també va ser de primer ordre, encapçalada pel conjunt historicista Vespres d'Arnadí, que, sota la direcció entusiasta de Dani Espasa des del clavicèmbal, va gaudir contrastant les textures musicals i acompanyant amb empenta els cantants solistes. L'oratori, de més de dues hores i mitja de durada, es basa en els capítols del Gènesi sobre les enveges dels fills de Jacob, narrades en àries i recitatius, que Espasa va dirimir amb una lectura dinàmica, encadenada i amena.

Les sopranos Alicia Amo (Giuseppe) i Mercedes Gancedo (Beniamino), dues joves promeses amb un torrent de veu espectacular, van assumir gran part del pes dramàtic de l'azione sacra, juntament amb la mezzo Anna Alàs (Simeone), que va exhibir un timbre lluent curull d'harmònics. El sopranista Rafael Quirant (Giuda) va sorprendre els espectadors amb el seu domini de la tessitura aguda, i els tenors Roger Padullés i Jorge Navarro Colorada, en la pell dels confidents Cabrí i Tanete, van completar el repartiment amb solvència.

stats