Música

"Rodalies feta merda": Alizzz estrena l'himne del Baix Llobregat

El músic de Castelldefels publica la seva primera cançó en català

2 min

BarcelonaAlizzz (Cristian Quirante), l'estrella de Castelldefels que és molt més que la mà dreta de C. Tangana, estrena la seva primera cançó en català, Què passa nen, tot un himne perifèric que avança com a reivindicació de classe i del Baix Llobregat. "Rodalies feta merda", diu per descriure el dèficit d'infraestructures, justament el dia en què Adif ha tingut una avaria que ha deixat el país pràcticament sense servei ferroviari durant algunes hores. No és estrany, doncs, que al videoclip dirigit per Félix Bollaín i Rafa Castells no faci servir el tren sinó un cotxe.

La cançó, pop per ballar amb ulleres de sol i el cap ben alt, és també un manifest d'orgull per la feina ben feta. "Portaré a Castefa tres Grammys a l'any / Rosalía i Estopa són del Baix Llobregat", diu Alizzz, que efectivament té tres premis Grammy Llatins per la seva participació en el disc El madrileño de C. Tangana. A més, Què passa nen, una referència al Nen de Castefa creat pel còmic Edu Soto, etziba unes quantes garrotades: "Burgesia intel·lectual podeu menjar-me la p...", "anem per davant, al sud de la ciutat; vosaltres soneu avorrits i estirats". Recorda que la cultura no és patrimoni de ningú: "Les elits culturals som nosaltres també". I per evitar malentesos, diu: "No em malinterpreteu, això no va d'idioma / Abraçada a Cal Eril, fent avantguarda a Guissona / Però em sento la Chanel, català de segona". És a dir, Alizzz, la "Jenny anant de xula i vacil·lant els Catarres", transmet el que passa en tants països d'arreu del món on la perifèria (la de classe i la territorial) queda exclosa de l'hegemonia cultural i simbòlica dels centres de poder. Prou que ho saben també a les Terres de l'Ebre, al Solsonès o al Berguedà, perifèries de la perifèria i culturalment invisibles per als agents culturals barcelonins i metropolitans.

Què passa nen fa pinta que serà un dels moments àlgids del concert que Alizzz farà a les festes de la Mercè de Barcelona, a l'escenari Mediterràniament Estrella Damm de la platja del Bogatell el 23 de setembre.

stats