Novetats musicals

'Despechá', de Rosalía, ja és la cançó de l'estiu i encara no ha sortit

Només n'ha publicat 35 segons a les xarxes socials, però ja s'ha fet viral

3 min
Rosalia durant el concert a Madrid aquesta setmana

BarcelonaSi aquests últims dies heu passejat per TikTok o per Instagram, és molt probable que us hàgiu topat amb un fragment d'una cançó de Rosalía que no para de sonar. Alguns l'utilitzen per anunciar que marxen de vacances, d'altres per ensenyar nous looks o per deixar clar que tenen moltíssimes ganes de veure en directe la cantant de Sant Esteve Sesrovires. El fragment dura 35 segons i la mateixa Rosalía el va titular Despechá quan el va penjar al seu compte de TikTok, ara fa una setmana. En aquell vídeo se la veia en una habitació, fent veure que parlava per telèfon, saltant sobre el llit i cantant la primera estrofa i la tonada de la cançó. Es tracta d'un tema de ritmes llatins, és dels que s'enganxen al cervell i fa així:

Baby, no me llames
Que yo estoy ocupá olvidando tus males
Ya decidí que esta noche se sale
Con toa' mis motomami', con toda mis gyale'
Y ando despechá', oah, alocá'
Bajé con un flow nuevo pa' deja' al baby juquea'o
Lo muevo de la'o a la'o y a otro la'o
Hoy salgo con mi baby de la disco coroná'
Y ando despechá', oah

En realitat, aquell vídeo no era l'estrena de la cançó. Els primers que la van poder sentir van ser els espectadors del concert d'Almeria, el que va inaugurar la gira Motomami Tour el 7 de juliol. Després l'ha anat repetint per les ciutats on ha passat i les xarxes socials l'han fet volar, fins al punt que Despechá s'ha convertit per a molts en la cançó d'aquest estiu, malgrat que el tema encara no es troba en cap de les plataformes musicals, perquè oficialment no ha sortit publicat. "És l'himne de les solteres", "Publica-la sencera d'una vegada", "Ja és el meu tema preferit i encara no ha sortit", diuen alguns dels comentaris dels fans a la publicació de TikTok. A Instagram el vídeo té més de 658.000 "M'agrada" i a TikTok més de 671.000.

Convertida en un mem

Com a bona mil·lennial, Rosalía és molt hàbil amb les xarxes socials i té traça per utilitzar-les com un trampolí que li permet controlar el missatge i arribar a tot el món. Ho va demostrar amb escreix al març, quan va presentar el disc Motomami amb un xou a TikTok creat específicament per a aquesta xarxa social. La seva actuació en directe, de fet, també beu de tot això: coreografies tiktokeres, selfies amb el públic i moltes pantalles omplen el xou de la cantant, que aquest cap de setmana serà al Palau Sant Jordi de Barcelona. A cada concert canvia de vestuari, però sempre llueix un look d'un únic color –de moment se l'ha vist vestida de blanc, de vermell i de blau– combinat amb unes trenes llargues fetes amb extensions de cabells.

L'estètica elèctrica de la cantant i les ganyotes que fa mentre mastega xiclet, just abans de començar a cantar Bizcochito a cada concert, també l'han convertida en mem. Rosalía apareix de blanc, blau i vermell i cadascú la compara amb el que més fa gràcia: des de les Tres Bessones fins als Pokémons i el logotip de Windows.

Rosalía farà un doble concert aquest cap de setmana a Barcelona, on l'última vegada que se la va poder veure en directe va ser el 2019. L'artista tancarà el primer tram de la gira l'1 d'agost al son Fusteret de Palma. A partir del 14 d'agost encetarà la segona etapa, que la portarà per Mèxic i l'Amèrica Llatina. El 15 de setembre viatjarà fins a Boston i després passarà per Nova York i altres ciutats nord-americanes. A finals de novembre tornarà a Europa per actuar a Portugal, Itàlia, Alemanya, el Regne Unit i París, on posarà punt final al tour abans d'acabar l'any.

stats