Festivals
Cultura Música 09/05/2023

El Sónar crearà la música del Piromusical de la Mercè

La 30a edició del festival oferirà més de 250 propostes entre actuacions, conferències i projectes creatius i tecnològics

2 min
Bad Gyal aquest dissabte al Palau Sant Jordi de Barcelona

BarcelonaEl Sónar no prepara cap acte especial per a la seva 30a edició, que tindrà lloc a Barcelona del 15 al 17 de juny. Tanmateix, fora de les dates oficials del festival, sí que hi haurà una petita celebració: el Sónar crearà la música del Piromusical de la Mercè. "Els 30 anys d'història musical del festival els condensarem en 25 minuts –ha explicat el codirector del festival Ricard Robles–. És una cosa que ens fa molta il·lusió i que serà una mena de regal per a la ciutat i per a tot el país". Robles afegeix que serà "un repte" però també "una commemoració que el 30è aniversari mereixia".

Al festival en si no hi haurà celebració, doncs, però sí canvis estructurals, especialment pel que fa al Sónar de Dia que se celebra a Fira Montjuïc, que veurà una gran remodelació de l'escenari Sónar Village, el més popular del festival. "Guanyarem espai i tindrem millors condicions climàtiques –ha promès Robles–. No ens passa per alt que cada vegada fa més calor, així que quasi totes les zones del Village seran cobertes". L'altra gran novetat, també relacionada amb la calor, és que el Sónar de Dia s'endarrerirà dues hores. "Els concerts, que abans començaven a les 13 h, ara començaran a les 15 h i s'acabaran a mitjanit", explica Robles, que ha avançat que cada jornada del Sónar de Dia la tancarà una figura mundial de la música de ball: Black Coffee el dijous 15, The Blessed Madonna el divendres 16 i un artista encara per anunciar el dissabte 17.

La intel·ligència artificial

El gran eix temàtic d'aquesta edició serà la intel·ligència artificial, que per a Robles és "la gran conversa del moment", al voltant de la qual giraran moltes de les activitats del Sónar+D, que celebrarà el 10è aniversari ocupant tots els espais del Palau de Congressos de Fira Montjuïc. Entre altres activitats relacionades amb la cultura digital, la creativitat i la tecnologia, el Sónar+D acollirà un simposi del +RAIN Film Festival, el primer festival de cinema realitzat íntegrament amb intel·ligència artificial, que produeix en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya. Hi haurà conferències d'artistes que treballen amb intel·ligència artificial com Daito Manabe, d'investigadores com Kate Darling i de l'estudi barceloní Domestic Data Streamer.

Entre els grans noms de la programació musical, que ja havien estat anunciats, destaquen Aphex Twin, Fever Ray, Eric Prydz –presentant l'espectacle de gran format Holo–, Bicep, Oneothrix Point Never, La Zowi, Little Simz i Bad Gyal, que actuarà a l'escenari gran del Sónar de Nit sis anys després de debutar al festival. Samantha Hudson, que ja hi va actuar l'any passat, repetirà al Sónar de Nit amb un nou espectacle i oferirà una classe magistral al Sónar+D sobre contracultura digital. Carles Viarnés i Alba G. Corral estrenaran un xou experimental amb un hyper organ midificat, i per tancar el festival, després de donar-li moltes voltes, els organitzadors han triat un vell conegut del festival: el DJ Ángel Molina. "Volíem algú amb molt bagatge, però que alhora no fes una sessió nostàlgica", ha assegurat Enric Robles.

stats