Música
Cultura 14/03/2022

Els músics russos podran participar en el concurs Pau Casals per a Joves Violoncel·listes

La fundació demana que els participants actuïn "des del respecte i en favor de la pau”

ARA
2 min
Pau Casals dirigint un assaig de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la M úsica Catalana. 1934

BarcelonaDes d'aquest dilluns fins al 17 de maig, els violoncel·listes menors de 23 anys d’arreu del món que vulguin optar al Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2022 podran presentar les seves candidatures. També ho podran fer els músics russos, que no seran vetats per la guerra d’Ucraïna. “Com que el llenguatge de la música és universal no farem distincions, sempre que es faci des del respecte i en favor de la pau”, ha apuntat Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, durant la presentació d’una nova edició del guardó, tal com recull l'ACN. Tot i reconèixer que el conflicte bèl·lic disminuirà el nombre de candidats, Pardo ha fet una crida a la participació per fer de la música, com defensava Casals, una “eina de pau”.

El Guardó Internacional Pau Casals és una de les convocatòries internacionals més prestigioses per a joves violoncel·listes i compta amb tres primers premis, dotats amb 18.000, 12.000 i 6.000 euros i set mencions d’honor. A més de l’aportació econòmica, els guardonats tindran l’oportunitat de participar en els concerts que organitza la Fundació Pau Casals i rebran assessorament en el desenvolupament de la seva trajectòria professional i artística.

Peter Thiemann, violoncel·lista i membre del jurat, ha recordat que, més enllà de ser un dels millors violoncel·listes de la història, Pau Casals va ser un "incansable defensor de la democràcia, la justícia i la llibertat". Uns valors, ha afegit, més necessaris que mai en plena invasió russa d'Ucraïna. Thiemann ha fet una crida a tots els violoncel·listes joves del món a presentar-s'hi perquè, d'una banda, suposa "formar part del llegat de Casals" i, de l'altra, per l'oportunitat que representa per millorar la formació musical dels guanyadors i la projecció de la seva carrera.

Les bases del concurs ja es poden consultar a la web de la Fundació Pau Casals. Entre les candidatures rebudes, un primer jurat en seleccionarà un màxim de 10 que participaran en l'audició final del 18 de novembre, on un segon jurat n'escollirà els guanyadors. 

stats