Música
Cultura 10/12/2017

Una nit plena de "malparits"

Més de 4.000 persones assisteixen a Girona al primer festival organitzat pels Sopa de Cabra

Maria Garcia
2 min
Gerard Quinta i Adrià Puntí durant un moment del festival La Nit dels Sopa a Girona

Girona"Serà un concert generós", van avisar Gerard Quintana i Josep Thió, cantant i guitarrista dels Sopa de Cabra, durant la presentació del seu primer festival, La Nit dels Sopa, que es va celebrar aquest dissabte a la nit al Pavelló de Fontajau de Girona. I no van enganyar. Els gironins van oferir més de dues hores de concert en què van combinar clàssics de la seva discografia amb els temes del seu últim treball, 'Cercles', i van convidar Adrià Puntí i M-Clan a un espectacle que va servir per tancar el festival Temporada Alta i la gira de la banda gironina.

Puntí, que anava acompanyat de tota la banda, va ser el primer a sortir a l'escenari, amb temes del seu últim treball, 'La clau de girar el taller', com 'El boig del telèfon' i 'La clau', barrejats amb altres de més antics com 'Cor agre' i 'El jardí dels préstecs', dels seus inicis amb Umpah-pah. Amb el seu estil inconfusible, Puntí va aparèixer amb un barret de 'cowboy' i no va parar d'animar tota l'estona el públic perquè cantés i ballés les seves cançons. Amb totes les entrades venudes, les grades de Fontajau i la pista eren plenes a vessar amb més de 4.000 persones de totes les edats, tot i que la majoria tenien entre 30 i 40 anys, provinents d'arreu de les comarques gironines.

Els murcians M-Clan, que feia anys que no tocaven a la capital gironina, van ser els següents a desfilar, amb grans èxits de la seva discografia com 'Maggie despierta', 'Carolina' i 'Quédate a dormir'. El seu cantant, Carlos Tarque, va confessar que admirava Puntí i els Sopa –"són dos dels grups més destacats del panorama musical"– i que "era un honor formar part del cartell". Els M-Clan van donar pas als Sopa de Cabra, que van començar amb la seva salutació fetitxe, "Bona nit, malparits!", i que van encadenar amb les primeres notes de 'Tot queda igual'. L'actualitat política del país va estar molt present durant la seva actuació. "Ens preparen trampes per al 21-D; de fet, ja estan fent trampes, només s'ha de veure com va cobrir la manifestació de Brussel·les la junta inquisitorial [en referència a la Junta Electoral Central]", va criticar el líder dels Sopa, Gerard Quintana, que també va dedicar el tema 'Seguirem somiant' a "les persones que no tenen llibertat i a les que tenen una llibertat enganyosa perquè estan exiliats". Unes afirmacions que van despertar els crits de "llibertat" i "in-inde-independència" entre el públic.

En les últimes cançons, els gironins van comptar amb la col·laboració de diversos artistes que van sortir a interpretar conjuntament els seus temes. Puntí va cantar 'El boig de la ciutat' –"li vam dir que triés una cançó i va escollir aquesta"–, Carlos Tarque va sortir a versionar 'You shook me all night long' (AC/DC) i Ramon Mirabet va triar 'Podré tornar enrere' per acompanyar Quintana. En aquestes dues últimes cançons van comptar amb la cantant de BigBlack Rhino, Nuri Mancebo, que també va interpretar 'Cercles'. I, com és habitual, els gironins van acomiadar el festival amb el seu tema més popular, 'L'Empordà', que els assistents van corejar de dalt a baix i que va servir per posar el punt final a un festival que més que un concert va ser una trobada d'amics amants dels Sopa de Cabra i del rock'n'roll en general.

stats